Επιστροφή στα κέρδη για τις ευρωαγορές

Επιστροφή στα κέρδη για τις ευρωαγορές

Σημαντική αντίδραση μετά το σερί απωλειών έδειξαν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά σήματα στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την εμπορική τους διένεξη, αλλά και τα θετικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx διέγραψε τις χθεσινές απώλειες ολοκληρώνοντας με άνοδο 1,53% στις 344,18 μονάδες και όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX παρουσίασε κέρδη 1,49% στις 10.780 μονάδες, με την έκθεση του ινστιτούτου ZEW να δείχνει ότι το οικονομικό κλίμα κινείται ανοδικά στη χώρα τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε κατά σχεδόν 7 μονάδες (από μείον 24,1 το Νοέμβριο στις 17,5), διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Χαρακτηριστικών είναι ότι σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει περαιτέρω στις μείον 25 μονάδες.

Στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,35% και ολοκλήρωσε στις 4.806 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έδειξε επίσης αντίσταση στις πιέσεις που προκαλούν οι «κραδασμοί» γύρω από το Brexit, κλείνοντας στις 6,804 μονάδες με κέρδη 1.27%.

Σε παρόμοιο ρυθμό, αν και με μικρότερα κέρδη, κινήθηκαν και οι αγορές τις περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,98% στις 18.591 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 κατά 0,87% στις 8.735.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων σημαντικά κέρδη παρουσίασε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς σε ρεπορτάζ του το Bloomberg ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τους δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ στο 15% από το 40%. Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της Volkswagen ενισχύθηκε κατά 3.63%, ενώ κέρδη άνω του 2,5% κατέγραψαν και εκείνες των Daimler και Fiat Chrysler.

Εξίσου θετική εικόνα παρουσίασαν και οι μετοχές των εταιρειών που επεξεργάζονται πρώτες ύλες, με εκείνες των Antofagasta, Anglo American και Rio Tinto να ενισχύονται όλες άνω του 3%.

Στη βασική είδηση που απασχόλησε τους επενδυτές και τόνωσε τη διάθεσή τους, Κίνα και οι ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα για τον οδικό χάρτη της επόμενης φάσης στις διαπραγματεύσεις τους για το εμπόριο, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα που άπτονται του εμπορίου (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.