Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τις ευρωαγορές

Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τις ευρωαγορές

Επιχείρηση ανάκαμψης από τις χτεσινές σημαντικές απώλειες λαμβάνει χώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα, ενόσω κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις στη Γηραιά ήπειρο για το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού και διατηρείται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, μετά το κλείσιμο χτες σε χαμηλά άνω των δύο εβδομάδων, σήμερα κινείται στις 408,69 μονάδες με άνοδο 0,86%. Ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζει ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ενισχύεται άνω του 1,3% με ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα της UBS.

Η ελβετική τράπεζα ανέφερε καθαρά έσοδα 1,71 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αυξημένα κατά 137% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα κινηθούν κάτω και από το 1 δισ. Στο πλαίσιο αυτό ο τίτλος της UBS καταγράφει κέρδη 2,3%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX πραγματοποιεί ράλι 1,5% και κινείται στις 13.850 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,10% στις 5.533 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 6.688 μονάδες με άνοδο 0,75%.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1% και κινείται στις 21.946 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1,1% κινούμενος στις 7.985 μονάδες.

Στις επιχειρήσεις, ράλι 16,5% πραγματοποιεί ο τίτλος της ισπανικής πολυεθνικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Naturgy, αφόρου έγινε γνωστό ότι το επενδυτικό ταμείο IFM Global Infrastructure Fund υπέβαλε δημόσια προσφορά για την εξαγορά μεριδίου 22,69% στην εταιρεία, ύψους 5,06 δισ. ευρώ.

Ράλι 10% και για τη μετοχή της σουηδικής EQT, η οποία νίκησε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα ετήσια κέρδη της για το 2020. Αντίθετα, βουτιά άνω του 8% σημειώνει ο τίτλος της Rolls-Royce η οποία αναθεώρησε το outlook του 2021 λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Κατά τα άλλα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και την φαρμακευτική AstraZeneca με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων να γράφουν ότι το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού της δεύτερης έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών, προσδιορίζοντάς την στο 8%, την ώρα που η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει μπλόκο των παραδόσεων της Pfizer προς τη Βρετανία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, η Κομισιόν ενδέχεται να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer -που παράγεται στο Βέλγιο- προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την αποτυχία της AstraZeneca να καλύψει τις απαιτήσεις για 80.000.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου.

Τέλος, στην Ιταλία αναμένεται να παραιτηθεί εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για να αποφύγει μία πολιτική ήττα στο άνω σώμα του κοινοβουλίου και θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία λίγο αργότερα, συγκροτώντας νέα κυβερνητική πλειοψηφία.