Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τις ευρωαγορές

Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018, 20:14
-A +A

Θετική αντίδραση έδειξαν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από τις τελευταίες ημέρες σημαντικών απωλειών, στο φόντο της σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η ιταλική κυβέρνηση για το 2019.

Ειδικότερα, έπειτα από το χαμηλό σχεδόν έξι μηνών στο οποίο έκλεισε χτες, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε σήμερα με κέρδη 0,19% στις 372,93 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη αντίδραση έδειξε ο stoxx 50 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ενισχύθηκε κατά 0,44% κλείνοντας στις 3.324 μονάδες.

Στο μέτωπο της Ιταλίας, η οποία τις τελευταίες ημέρες αποτελεί βαρόμετρο για τις κινήσεις των επενδυτών, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,06% ανακαταλαμβάνοντας το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων (20.062), παρόλο βέβαια που δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη στο επίμαχο ζήτημα του προϋπολογισμού της χώρας, ενώ μάλιστα το ΔΝΤ προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. 

Ειδικότερα, στην έκθεσή του για το παγκόσμιο οικονομικό outlook, το Ταμείο εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς την ιταλική κυβέρνηση, προβλέποντας παράλληλα ότι η χώρα θα εμφανίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τη διετία 2018-2019.

«Οι πρόσφατες δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και η πιθανότητα αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής πολιτικών που θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν προκαλέσει την αύξηση τωνspreads των ιταλικών ομολόγων», ανέφερε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ωστόσο ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε άμεσα τη διαφωνία του με τις «προτροπές» του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι «οι προβλέψεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν λαμβάνοντας υπόψη το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Κάτι βέβαια που δεν έδειξε να ασκεί θετική επίδραση στις αγορές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να σκαρφαλώνει σε υψηλό άνω των 4,5 ετών, στο 3,712%.

Στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX εμφάνισε κέρδη 0,25% στις 11.977 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 5.318 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος με οριακά κέρδη 0,06%. Τέλος, καλύτερη απόδοση εμφάνισε ο ισπανικός IBEX 35, που ολοκλήρωσε στις 9.260 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,67%.

Στις υπόλοιπες οικονομικές εξελίξεις, η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους δείχνει ότι έχει αρχίσει να πλήττει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Συγεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του (World Economic Outlook) το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος και το 2019 η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,7%, εκτίμηση μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από εκείνη που είχε προηγηθεί.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα