Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος για τις ευρωαγορές

Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος για τις ευρωαγορές

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η απόφαση Τραμπ να συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei ενέτεινε ξανά τις ανησυχίες για την έκβαση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, με το Πεκίνο να απαντά σε υψηλούς τόνους. 

Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, όπως αυτός που παρέχει η Huawei η οποία συμπεριλαμβάνεται σε σχετική λίστα που κατάρτισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του Πεκίνου ωστόσο, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απάντησε σε υψηλούς τόνου, με πρωτοσέλιδο άρθρο της να υποστηρίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να γονατίσει την Κίνα, αλλά αντιθέτως η χώρα θα βγει ενισχυμένη από αυτόν. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% και κινείται στις 380,95 μονάδες. Πάντως, σε εβδομαδιαία βάση οδεύει προς την καλύτερη επίδοση του τελευταίου ενάμιση μήνα.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο γερμανικός DAX, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,57% και κινείται στις 12.238 μονάδες με πίεση από τον ευαίσθητο σε θέματα εμπορίου κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος χάνει περισσότερο από 1,6%. 

Στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 20 μονάδες ή 0,36% και κινείται στις 5.428 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος καταγράφει πτώση 0,36% και κινείται στις 7.326 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να βρίσκεται στο -0,26% και τις 21.099 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 εμφανίζει οριακές απώλειες 0,09% και κινείται στις 9.295 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα, με μικρά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων με τους περισσότερους από αυτούς να ακολουθούν το θετικό κλείσιμο στην Wall Street, όχι όμως και οι κινεζικοί Hang Seng και Shanghai Composite, που κατέγραψαν απώλειες 1,16% και 2,5% αντίστοιχα.