Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο η Art Athina
Πολιτισμός

Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο η Art Athina

Όταν πρωτοπήγε η Art Athina στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου, γράφαμε πως ήταν από τις πιο άρτιες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων στη μακρά ιστορία του θεσμού. Θυμόμαστε ακόμη τις ουρές που είχαν σχηματιστεί έξω από την είσοδο του μεγάρου και η πλειοψηφία του κόσμου έφευγε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ήταν Σεπτέμβριος του 2019 και το στοίχημα είχε κερδηθεί. Ακολούθησε η περίοδος της πανδημίας που, μοιραία, έβαλε στο γύψο και τον ετήσιο θεσμό των εικαστικών εκθέσεων. Το διαδίκτυο και η εικονική μεταφορά των παρουσιάσεων βοήθησε, αλλά είχε ανακοπεί ο αέρας ανανέωσης που έφερε το ιστορικό μέγαρο.

Σήμερα, οι διοργανωτές επιχειρούν επιστροφή στην «κανονικότητα» και το υγιές κλίμα της προ-πανδημικής ατμόσφαιρας, έχοντας κατά νου ότι το ενδεχόμενο των εκλογών το φθινόπωρο απομακρύνθηκε. Έτσι, όπως γίνεται γνωστό στον επίσημο ιστοχώρο της φουάρ (aavirtual.gr), τα επίσημα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν στις 16/9 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει θέσει τη διοργάνωση υπό την αιγίδα της.

Εκτός από πανόραμα του εικαστικού γίγνεσθαι, το Ζάππειο πρόκειται να γίνει πόλος έλξης για τον κόσμο της τέχνης. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το πρόγραμμα, αλλά ως συνήθως, αναμένουμε να συμμετάσχουν με τα περίπτερά τους δεκάδες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θεωρούμε βέβαιο πως θα επιστρέψει η ενότητα που έχει να κάνει με τα βίντεο στη γειτονική Αίγλη, τον παλαιότερο σε λειτουργία θερινό κινηματογράφο της Αθήνας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να ακούσουμε τις δύο νέες διευθύντριες Συραγώ Τσιάρα και Κατερίνα Γρέγου, από την Εθνική Πινακοθήκη και το ΕΜΣΤ, αντίστοιχα, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες που θα προσκληθούν για το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα.

Η αθηναϊκή φουάρ στο Ζάππειο συνδέεται συμβολικά με τον ιστορικό θεσμό της Πανελλήνιας Καλλιτεχνικής Έκθεσης που, στις 15 διοργανώσεις του, έλαβε χώρα από το 1938 έως το 1987. Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «έκθεση του Ζαππείου» υπήρξε θεσμός υψηλού κύρους, με κάποια τακτική περιοδικότητα μέχρι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η συμμετοχή όλων σχεδόν των καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, η αίγλη του Ζαππείου Μεγάρου και η αθρόα προσέλευση του φιλότεχνου κοινού, επέβαλαν τις Πανελλήνιες Εκθέσεις ως τον σημαντικότερο εκθεσιακό θεσμό που λειτουργούσε σε τακτική βάση για μισό περίπου αιώνα.

Η φετινή Art Athina έχει προγραμματιστεί από την Παρασκευή 16 (εγκαίνια) έως και την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο.