Βελτιωμένη η εικόνα του Χρηματιστηρίου, πάνω από τις 860 μονάδες ο ΓΔ

Βελτιωμένη η εικόνα του Χρηματιστηρίου, πάνω από τις 860 μονάδες ο ΓΔ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Βελτιώθηκε η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς μετά το μεσημέρι καθώς η απουσία σοβαρών πωλητών επιτρέπει σε δείκτες και μετοχές να κινούνται εύκολα υψηλότερα, παρ' ότι η αξία συναλλαγών παραμένει σε περιορισμένα επίπεδα και δεν μαρτυρά εισροές νέων κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το Χ.Α. όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν ψύχραιμα και χωρίς πανικό στο χτύπημα που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στη μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου της Abqaiq της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, ίσως της σημαντικότερης πετρελαϊκής υποδομής στον πλανήτη.

Πρόκειται για εξέλιξη που έχει φέρει παγκόσμια αναταραχή, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κάνουν «άλμα» κατά 10%, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την εποχή της εισβολής στο Κουβέιτ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αν και στο ξεκίνημα έπεσε έως το χαμηλό των 852,63 μονάδων, εντούτοις σταδιακά βελτίωσε την εικόνα του – με στήριξη από τράπεζες και blue chips – και πλέον διαπραγματεύεται στις 864 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,88%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 42 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 ξεχωρίζει με έμφαση η Motor Oil που κερδίζει άνω του 4%, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν και οι Alpha Bank, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινούνται μόνο οι Ελλάκτωρ, Σαράντης και Cenergy Holdings.

Στο χώρο του Mid Cap η MIG που αρχικά έφτασε να κερδίζει άνω του 7% με φόντο την πρόταση της EMMA Capital για την εξαγορά της Vivartia, όμως η ανακοίνωση της εισηγμένης το μεσημέρι ότι – σ' αυτή τη φάση που βρίσκεται σε αναδιάρθρωση δανεισμού – δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν παράλληλες συζητήσεις για deal – περιόρισαν τα κέρδη στο +3,72%.

Θυμίζουμε ότι η Vivartia είναι η κορυφαία εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, αποτελεί περίπου το 50% της MIG, έχοντας υπό τον έλεγχό της κορυφαία brands όπως Δέλτα Τρόφιμα, Goody's, Everest και Μπάρμπα Στάθης.

Εξαιρετική εικόνα έχει στον Mid Cap και η Quest Συμμετοχών που ενισχύεται άνω του 6%, ενώ θετικά κινούνται και οι Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαίσιο, Κέκροπας, ΙΑΣΩ, Profile, Attica Bank και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, πιέσεις ασκούνται σε τίτλους όπως Sato, Inform Λύκος, Moda Bagno κ.α. ενώ στο σύνολο της αγοράς υπάρχει σχετική εικόνα ισορροπίας με 51 ανοδικές και 44 πτωτικές μετοχές.