Επιλεκτικές κινήσεις μεταξύ 850-860 μονάδων στο ΧΑ

Επιλεκτικές κινήσεις μεταξύ 850-860 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις μειωμένων πρωτοβουλιών και περιορισμένου ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η αγορά να συσσωρεύει στην περιοχή των 850-860 μονάδων, με μικρούς όγκους και τζίρους, εν αναμονή νέων καταλυτών. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, ύστερα από το ισχυρότατο ράλι του πρώτου εξαμήνου και τη διόρθωση στις προηγούμενες συνεδριάσεις, που αποφόρτισαν αρκετά δείκτες και μετοχές.

Η κατοχύρωση κερδών που προηγήθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένου ότι δεκάδες τίτλοι του FTSE 25 και Mid Cap είχαν κέρδη από 20% έως 80% ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τέτοια που χρόνια είχαν να εμφανιστούν στην ελληνική αγορά.

Το «κλείδωμα» των κερδών είναι σημάδι υγείας, αντανακλαστικών αλλά και… ωριμότητας από την πλευρά των επενδυτών. Και τούτο διότι τα κέρδη – είναι κέρδη – (στα χρηματιστήρια) μόνο όταν «κλειδώνονται» και όχι όταν απλώς… καταγράφονται λογιστικά στο ταμπλό.

Η αγορά εύλογα μπαίνει σε μια άλλη φάση, μεταβατική και επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων και δεδομένων, κάτω από τις εξελίξεις που θα φέρει η νέα διακυβέρνηση της χώρας. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις προσδοκίες να είναι ήδη αυξημένες.

Πάντως σήμερα η αγορά δείχνει διάθεση όχι μόνο να κρατήσει την περιοχή των 850 μονάδων, αλλά βγαίνουν και αγορές σε τράπεζες και blue chips. Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση εξελίσσεται στον απόηχο της νέας εξόδου της χώρας στις αγορές, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο, στόχος του οποίου είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αυτό «ξυπνά» κάποιες νέες αγορές, πρωτίστως στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 856 μονάδες με άνοδο 0,67%, ενώ η αξία συναλλαγών – σε περιορισμένο τέμπο – διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική ενισχύονται άνω του 2%, ενώ έως 1,50% κερδίζουν Eurobank και Alpha Bank. Στις μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap, αντίδραση άνω του 3% έχει η Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines και Lamda Development.

Σε αρνητικό έδαφος είναι τίτλοι όπως ΔΕΗ (-2,09%), Coca Cola HBC, Motor Oil, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλή είναι η γενική εικόνα και στον Mid Cap με την πλειονότητα των τίτλων σε άνοδο. Κέρδη άνω του 5% έχει η Intracom Holdings, άνω του 2% ενισχύονται οι MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Attica Bank, Έλτον, Κέκροπας, Νηρέας, AVAX και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 28 που υποχωρούν χαμηλότερα.