Επιλεκτικές κινήσεις και μικτά πρόσημα στο Χρηματιστήριο 

Επιλεκτικές κινήσεις και μικτά πρόσημα στο Χρηματιστήριο 

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων, αφομοίωσης κεκτημένων και μερικής κατοχύρωσης των χθεσινών υψηλών κερδών είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται πάνω από την περιοχή των 920 μονάδων, με μεικτά πρόσημα τόσο στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όσο και στις μικρότερες αποτιμήσεις.

Το ΧΑ ακολουθεί την αντίστοιχη εικόνα αφομοίωσης κεκτημένων και σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών δεικτών, που σήμερα, ύστερα από τη χθεσινή άνοδο έχουν χαμηλώσει τους τόνους, παραμένοντας όμως σε θετικά πρόσημα. Το περιβάλλον διεθνώς είναι εξαιρετικά βελτιωμένο, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και το χαμήλωμα της πολεμικής... ρητορείας απ' όλες τις πλευρές, δίνει ξανά «φτερά» στους επενδυτές που προχωρούν σε νέα ρίσκα σ' όλα τα χρηματιστήρια.

Ο σημαντικότερος δείκτης ευρωπαϊκής αγοράς, ο DAX της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται πλέον πάνω από τις 13.500 μονάδες απέχοντας ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό του που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ καλή εικόνα έχουν και οι αγορές του Λονδίνου και του Παρισιού.

Παράλληλα, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά με τον Dow Jones να πλησιάσει τις... 29.000 μονάδες (!!), ενώ ο Nasdaq πέτυχε κλείσιμο πάνω (και) από τις 9.200 μονάδες! Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια φρενίτιδα άνευ προηγουμένου, που πιστοποιεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι το momentum του bull market είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε γεωπολιτικό ή άλλο «εμπόδιο».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο από τη μία καλείται να διαχειριστεί τα κέρδη από το μεγάλο ράλι του 2019 που το έφεραν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, από την άλλη πλευρά να «ζυγίσει» αποτιμήσεις, να μετρήσει δυνάμεις και να προεξοφλήσει τα επόμενα μελλούμενα στην οικονομία, καθώς θα ωριμάζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που «ιντριγκάρει» τους επενδυτές, καθώς στο προσκήνιο βγαίνουν και μετοχές που είτε έχουν μείνει πίσω, είτε εμπλέκονται σε επενδυτικά ή επιχειρηματικά stories όπως π.χ. Lamda Development (Ελληνικό), AVAX, Ελλάκτωρ (Γραμμή 4 Μετρό), ΟΠΑΠ (μεγάλο μέρισμα), ΔΕΗ (προσδοκία επανόδου σε βιώσιμη λειτουργία), Τεχνική Ολυμπιακή (πώληση Πόρτο Καρράς), Autohellas (διαρκή ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα) κ.ο.κ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 924 μονάδες με οριακή πτώση 0,15%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε μειωμένο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας, διαμορφούμενη στα 22 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες είχαμε το μεγαλύτερο τζίρο του 2020 καθώς διαμορφώθηκε στα 102,39 εκατ. ευρώ, με τη Eurobank να διακινεί το 20%, και τον ΟΠΑΠ κάτι λιγότερο.

Πλέον, η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, καθώς υπάρχουν ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ θετικά κινούνται τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Πειραιώς, Eurobank, Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis. Στο σύνολο της αγοράς, υπάρχει μοιρασμένη εικόνα με 43 ανοδικές και 44 πτωτικές μετοχές.