Επιλεκτικές κινήσεις και ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Επιλεκτικές κινήσεις και ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων και μειωμένων ρίσκων τόσο από τους πωλητές όσο και τους αγοραστές ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα οι όγκοι και οι τζίροι να διατηρηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν αμετάβλητες, σε μια ημέρα αντίδρασης των διεθνών αγορών και πολύ θετικής υποδοχής του ελληνικού ομολόγου.

Οι διεθνείς αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αντιδρούν μερικώς ύστερα από το χθεσινό πολύ ισχυρό ξεπούλημα, οπότε μένει να δούμε πως θα συμπεριφερθούν οι επενδυτές στις επόμενες ημέρες, ανάλογα βεβαίως με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με το μεγάλο – παγκόσμιο – θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τον κορονοϊό.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο χθες – σε μια ημέρα με τεράστιους κλυδωνισμούς στις αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ - κράτησε την περιοχή των 930 – 935 μονάδων καταγράφοντας πτώση μόλις 1,31%, έχοντας περίπου το ήμισυ των απωλειών των ευρωπαϊκών αγορών, οπότε εύλογα σήμερα δεν ακολούθησε τη διεθνή αντίδραση, καθώς υπήρξε «ουρά» πωλήσεων.

Πέραν των εξελίξεων με τον ιό που ασφαλώς δύναται να οριοθετήσει το κλίμα παγκόσμια όλο το επόμενο διάστημα «ακυρώνοντας» κάθε επιμέρους προσπάθεια διαφοροποίησης, η αλήθεια είναι τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση και το Χ.Α. είναι πολλά.

Η Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την περασμένη Παρασκευή, οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά αντανακλώντας την «επιστροφή» της χώρας στην κανονικότητα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σήμερα πέτυχε εξαιρετική επίδοση στο 15ετές ομόλογο, ενώ δε λείπουν οι θετικές εκθέσεις οίκων του εξωτερικού για την Ελλάδα και την κυβέρνηση.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2020 ήταν απολύτως επιτυχημένη, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να είναι εκρηκτική και τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1,9%. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. έχοντας «προίκα» τα ιλιγγιώδη κέρδη του 2019, αλλά και την εξαιρετική πορεία του 2020 όπου τα κέρδη σε πολλούς τίτλους είναι διψήφιου ποσοστού, κινήθηκε ήπια διορθωτικά και σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό τις μειωμένες συναλλαγές. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 933,43 μονάδες με πτώση 0,30%, έχοντας ημερήσια διακύμανση 9 μονάδων, με υψηλό ημέρας στις 939,33 μονάδες (+33%) ελάχιστα λεπτά μετά το άνοιγμα και χαμηλό στις 930,91 μονάδες (-0,57%) περίπου 70 λεπτά μετά το άνοιγμα. 

Γενικώς ήταν μια συνεδρίαση ρηχή, όπου λίγες εντολές, έφερναν αυξημένο volatility στο Γ.Δ. και σε κορυφαίες μετοχές. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 53,1 εκατ. ευρώ, με τα 5,23% ήτοι περίπου το 10% σε πακέτα σε ΟΤΕ, Motor Oil και Πειραιώς. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.323,68 μονάδες με πτώση 0,43%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 856,28 μονάδες με πτώση 0,86%, ενώ ο Mid Cap είχε και σήμερα καλύτερη εικόνα κλείνοντας με άνοδο 0,18% στις 1.284,89 μονάδες. 

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο 3,04% και νέα υψηλά 11ετίας τα 8,80 ευρώ, ενώ θετικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Σαράντης και Fourlis. Στον αντίποδα, πιέστηκε ο ΟΠΑΠ (-2,50%) καθώς οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο υποβαθμίζουν ευρύτερα το... προϊόν, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν και οι Eurobank (-1,99%), OTE, ΟΛΠ, Jumbo και Ελλάκτωρ. 

Στον Mid Cap ξεχώρισε η Profile με άνοδο άνω του 4%, η Quest Συμμετοχών με άνοδο 2,90% έκλεισε στα 9,22 ευρώ που είναι νέα υψηλά 20ετίας, ενώ οι Cenergy Holdings, Attica Bank και Autohellas ενισχύθηκαν άνω του 1%. Αντιθέτως, με πτώση άνω του 3% έκλεισε η AVAX, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι MIG, Intracom Holdings, Intrakat, Intralot, Κρι Κρι και Πλαίσιο. 

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Λιβάνης, Ιντεάλ, Ελγέκα, Δομική Κρήτης, Κυριακούλης, Γενική Εμπορίου, Byte Computer, Ίλυδα, Space Hellas, Inform Λύκος, Reds, Χαϊδεμένος, Ιατρικό Αθηνών, Βιοτέρ και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.