Επιλεκτικές αγορές στο ΧΑ - Κράτησε τις 920 μονάδες ο ΓΔ

Επιλεκτικές αγορές στο ΧΑ - Κράτησε τις 920 μονάδες ο ΓΔ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε φάση επανεκτίμησης της κατάστασης με φόντο όλες τις πιθανές εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ύστερα από το ράλι του 2019 που έχει φέρει σε πολλαπλές κορυφές τους παγκόσμιους δείκτες είναι τα διεθνή χρηματιστήρια, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, με τη γενική αντίδραση να είναι απολύτως ψύχραιμη.

Οι αγορές, παρά το γεγονός ότι είναι «υπερφοτρωμένες» μετά το ράλι και του 2019 που ήταν το καλύτερο έτος των τελευταίων πολλών ετών σχεδόν για όλους τους διεθνείς δείκτες, δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα προς το παρόν σ' όλη την ευρύτερη αναταραχή που έχει προκύψει ύστερα από τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Είναι σαφές ότι ακόμη οι δυνάμεις των... short δεν έχουν ενεργοποιηθεί - αναμένοντας ίσως περισσότερους και πιο χειροπιαστούς καταλύτες – με τους αγοραστές να κρατούν τον έλεγχο του momentum, παρ' ότι σε κάθε περίπτωση, περιθώρια για διόρθωση υπάρχουν και μάλιστα μεγάλα. Οι αγορές βεβαίως έχουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους... νόρμες και ποτέ δεν κάνουν αυτό που φαντάζει προσφιλές ή πιο πιθανό στους περισσότερους.

Από την άλλη πλευρά, αν κάτι έχει καταστήσει το τωρινό bull market το πιο ανθεκτικό, πλουραλιστικό και ισχυρό της ιστορίας, είναι το γεγονός ότι οι αγορές – όλη αυτή τη δεκαετία – έμαθαν να «ζουν» με τις μεγάλες κρίσεις, γεωστρατηγικές και άλλες, δείχνοντας ότι το momentum που τις κινεί είναι ισχυρότερο απ' όλες τις... παράπλευρες και επιμέρους δυσμενείς εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση και με τη γενικότερη κατάσταση στην Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή να μυρίζει... μπαρούτι, κάτι που δύναται να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, οι πιο έμπειροι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και απολύτως προσεκτικοί, χωρίς μεγάλα νέα ανοίγματα.

Επιφυλακτικές και εξαιρετικά προσεκτικές ήταν και οι κινήσεις σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το αρνητικό ξεκίνημα γύρισε αμέσως σε θετική τροχιά, κλείνοντας ήπια ανοδικά, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 924,69 μονάδες με άνοδο 0,50%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 916,04 μονάδες (-0,44%) και υψηλό στις 927,21 μονάδες (+0,77%), λίγο μετά τις 13:00 μ.μ. Ο τζίρος ήταν ενισχυμένος έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων και έφτασε στα 64,01 εκατ. ευρώ, με τα 8,50 εκατ. ευρώ, ήτοι το 13,50% του συνόλου να είναι πακέτα σε Eurobank, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.307,72 μονάδες με άνοδο 0,39%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 868,41 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.209,31 μονάδες με άνοδο 0,68%.

Οι τράπεζες είχαν μεικτή εικόνα με τις Πειραιώς και Εθνική να έχουν άνοδο 2,34% και 0,85% αντίστοιχα, την Alpha Bank αμετάβλητη και τη Eurobank σε πτώση 1,11%. Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε με άνοδο άνω του 5% το ΑΔΜΗΕ, στο +2,91% η Ελλάκτωρ και +2,23% ο ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Fourlis. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν οι Jumbo και ΕΛΠΕ.

Στον Mid Cap ξεχώρισε η MIG με άνοδο 4,85%, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι Ικτίνος, Intralot, και Τεχνική Ολυμπιακή. Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των Κέκροπα, Cenergy Holdings, Intrakat και Πλαίσιο. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μπήτρος, Αλουμύλ, Medicon, Ιντερτέκ, Μύλοι Λούλοι, Quality & Reliability, Attica Συμμετοχών, Ίλυδα και ElvalHalcor, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Μινέρβα, Βιοτέρ, Κυριακούλης, Γενική Εμπορίου, Unibios, Revoil, Κλωστήρια Ναυπάκτου κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.