Επιλεκτικές αγορές σε τράπεζες, FTSE και Mid Cap στο Χρηματιστήριο

Επιλεκτικές αγορές σε τράπεζες, FTSE και Mid Cap στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη βελτιωμένη πορεία των διεθνών αγορών που τις τελευταίες ημέρες κινούνται με θετικά πρόσημα, εν μέσω μερικής αποκλιμάκωσης στον πόλεμο των δασμών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την εικόνα της αγοράς να είναι ήπια θετική και τους αγοραστές να κυριαρχούν τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap.

Διεθνώς, οι αγορές έχουν βελτιώσει την εικόνα τους, με τους αμερικανικούς δείκτες χθες σε άνοδο έως και 1,30%, τον Nikkei 225 σήμερα να κλείνει στο +2,12%, ενώ ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές (πλην FTSE 100), με τον DAX πάνω από τις 12.100 μονάδες. Οι πληροφορίες για επανέναρξη συζητήσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου αναφορικά με τους δασμούς, συμβάλουν θετικά στις αγορές.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας επιβεβαιώσει και αυτή την εβδομάδα ότι θέλει να κρατήσει το όριο ψυχολογίας των 850 μονάδων, κινείται προς τη ζώνη των 860 μονάδων σήμερα, με κύριο στοιχείο της συνεδρίασης την απουσία σοβαρών πωλητών.

Η αξία συναλλαγών παραμένει σε πολύ μέτριο τέμπο, όμως η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap κινείται ανοδικά, με τους long να κυριαρχούν εύκολα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 862 μονάδες με άνοδο 0,97%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει στα 16 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Large Cap σε αρνητική τροχιά είναι μόνο οι Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή.

Αντιθέτως, κέρδη άνω του 2% έχει η Εθνική, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται μετοχές όπως Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Viohalco, Lamda Development και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 5% έχει η μετοχή της Κέκροπας, άνω του 3% κερδίζει η Attica Bank αλλά και η Intracom Holdings, άνω του 2% ενισχύονται οι Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή και Intrakat, ενώ θετικά κινούνται και οι MIG, Intralot, Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης και Νηρέας.

Στον αντίποδα, πιέζεται εκ νέου η AVAX που υποχωρεί για 4 η διαδοχική συνεδρίαση χάνοντας άνω του 3% της αξίας του. Θυμίζουμε πως χθες έχασε 1,73%, ενώ άνω του 4% υποχώρησε τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη. Οι διαδικασίας της ΑΜΚ, φαίνεται πως επιβαρύνουν την εικόνα της μετοχής.

Στο σύνολο της αγοράς 58 μετοχές ενισχύονται έναντι 22 που υποχωρούν.