Επιλεκτικές αγορές σε Mid & Small Caps του ΧΑ με μικρό τζίρο

Επιλεκτικές αγορές σε Mid & Small Caps του ΧΑ με μικρό τζίρο

Συνεδρίαση όπου καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ τζίρου πολλών συνεδριάσεων, ένδειξη της επιφυλακτικότητας των επενδυτών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να μην επανακτά τις 600 μονάδες, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν την αδυναμία αντίδρασης, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα μετοχών mid και small caps.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595,41 μονάδες με άνοδο 0,74%, έχοντας μικρή διακύμανση μόλις 9 μονάδων ή 1,59% συνολικά, με χαμηλό ημέρας τις 592,04 μονάδες (+0,17%) και υψηλό τις 601,45 μονάδες (+1,76%).

Κατακόρυφη ήταν η μείωση των συναλλαγών που από τα 66,5 εκατ. ευρώ χθες κατήλθε στα 37,7 εκατ. ευρώ σήμερα, σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις του πρώτου 4μήνου του 2020, ενώ τέτοια επίδοση δεν καταγράφηκε ούτε τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας που υπάρχει διεθνώς, δεν διαφαίνεται διάθεση ανάληψης νέων ρίσκων σε μετοχές, οπότε δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα και μοιραία ανακυκλώνονται τα ίδια, εξού και το εμφατικό «στέγνωμα» των συναλλαγών σήμερα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.428,74 μονάδες με άνοδο 0,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 306,84 μονάδες με άνοδο μόλις 1,04% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, παρ’ ότι έφτασε έως το +4,64%! Και όλα αυτά, μολονότι ο τραπεζικός δείκτης προέρχονταν από 3ήμερο απωλειών σε ποσοστό 17,5%, οπότε υπήρχαν σημαντικά περιθώρια τεχνικής αποφόρτισης.

Στις τράπεζες, ήταν εμφατική η απώλεια των ενδοσυνεδριακών κερδών, ένδειξη της ανασφάλειας που υπάρχει ευρύτερα, αλλά και του γεγονότος ότι όλα τα πονταρίσματα που έγιναν αρχικά είχαν βραχυπρόθεσμη στόχευση. Η Εθνική έφτασε να κερδίζει 7,22% όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο +1,37% και στο χαμηλό ημέρας, η Alpha Bank από το +4% έκλεισε αμετάβλητη, η Eurobank από το +5,15% έκλεισε στο +2,42%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 0,58% παρ’ ότι κέρδιζε έως 3,39%.

Στον ευρύτερο FTSE 25, κέρδη είχαν οι ΓΕΚ Τέρνα (+3,64%), ΟΤΕ (+2,96%), Τιτάν (+2,73%), ενώ θετικά έκλεισαν και οι Coca Cola HBC, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, ελαφρά πτώση είχαν τίτλοι όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Fourlis, Aegean Airlines, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.λπ.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στο δείκτη Mid Cap που έκλεισε με άνοδο 2,29% και στο υψηλό ημέρας, με πρωταγωνιστές μετοχές όπως Intracom Holdings (+15,72%), Πλαστικά Θράκης, MIG, Intrakat, Intralot, Κέκροπας, ΟΛΘ, Attica Bank, Profile, Quest Συμμετοχών και Έλτον.

Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Βιοκαρπέτ, Προοδευτική, Μοτοδυναμική, Audiovisual, Αλουμύλ, Frigoglass, Εβροφάρμα, Quality & Reliability, Κυριακούλης, ΑΝΕΚ κ.α. ενώ στο σύνολο της αγοράς 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.