Επιφυλακτικότητα στη Wall μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Επιφυλακτικότητα στη Wall μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Με οριακά κέρδη συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις χθεσινές που οδήγησαν S&P 500 και Nasdaq στη χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάστημα δύο μηνών.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους σημαντικούς της εταίρους όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η διαταραχή τους είναι ικανή να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα στις τάξεις των επενδυτών έχουν επιστρέψει οι αμφιβολίες για την ικανότητα της διοίκησης Τραμπ να διαχειριστεί τα θέματα που αφορούν στο εμπόριο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 37,01 μονάδες ή 0,15% και κινείται στις 24.288 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 32,89 μονάδες ή 0,44% και βρίσκεται στις 7.564 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 5,36 μονάδες ή 0,19% και κινείται στις 2.722 μονάδες.

Προσπαθώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από την είδηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει εμπόδια σε κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας σε θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν μόνο την Κίνα και δεν θα αφορούν άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC, ο Ναβάρο σημείωσε πως το υπουργείο Εμπορίου θα παρουσιάσει την Παρασκευή εισήγηση προς τον Τραμπ για την επιβολή περιορισμών μόνο στις επενδύσεις της Κίνας, προκειμένου να υπερασπιστούν οι ΗΠΑ την τεχνολογία τους.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Harley-Davidson Inc χάνει 1,30% διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες που έφτασαν το 6% καθώς η εταιρεία υποστήριξε πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής της λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Μάλιστα, τα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε τη Δευτέρα η διάσημη εταιρεία μοτοσυκλετών λόγω της απόφασής της να μεταφέρει την παραγωγή των μοτοσικλετών που προορίζονται για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της General Electric κάνει άλμα 7% μετά την είδηση πως τις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης σχεδιάζει να εκχωρήσει το μερίδιό της στην πετρελαϊκή Baker Hughes, ώστε να εστιάσει στους κινητήρες, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νωρίτερα, με μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.