Επιφυλακτικότητα στη Wall στον απόηχο της Apple και Fed

Επιφυλακτικότητα στη Wall στον απόηχο της Apple και Fed

 Μικτές οι τάσεις για τους τρεις βασικούς δείκτες αυτή την ώρα στη Wall μετά την ανακοίνωσης της Fed πως θα διατηρεί τα βασικά της επιτόκια τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, καθοδικά κινούνταν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση στον απόηχο των «απογοητευτικών» αποτελεσμάτων της Apple για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 66 μονάδες (0,37%) κινούμενος στις 18.062 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει απώλειες 31 μονάδων (0,64%) βρίσκεται στις 4.857 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 4 μονάδες (0,20%) και κινείται στις 2.095 μονάδες.

H Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Wall, ανακοίνωσε πτώση του τζίρου της, για πρώτη φορά από το 2003, ο οποίος για το β'' τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκε σε 50,56 δισ. δολάρια, έναντι 58 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (-13%). Διέψευσε έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν τζίρο 51,97 δισ. δολαρίων.

Καταλύτης για τα μεγέθη της εταιρείας ήταν η πτώση των πωλήσεων σε iPhones. Ο τεχνολογικός κολοσσός  πούλησε 51,2 εκατ. iPhones κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αριθμός μειωμένος κατά 16,3% από τα περσινά μεγέθη (61,2 εκατ. συσκευές).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Tim Cook περίγραψε το τρίμηνο αυτό ως ένα «τρίμηνο πρόκλησης» στο οποίο έγινε «ένα διάλειμμα ανάπτυξης». Η μετοχή της εταιρείας χάνει 7,38%.

Αμετάβλητα κράτησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της που ολοκληρώθηκε σήμερα. Παράλληλα, δεν έδωσε κάποιο «σημάδι» για τις επόμενες κινήσεις της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί περαιτέρω αν και η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται πως έχει ανακοπεί.

Σε άλλα εταιρικά αποτελέσματα, απογοήτευση στους επενδυτές προκαλούν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του Twitter, τα οποία είναι κάτω των αναμενόμενων προσδοκιών. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 594,5 εκατομμύρια δολάρια, αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, ενώ για το τρέχον τρίμηνο οι προβλέψεις ήταν 607,8 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν πτώση της τάξης του 13,6%. Αυτή την ώρα η μετοχή της εταιρείας κάνει βουτιά 15,56%.