Πιέσεις στη Wall καθώς υποχωρεί η αισιοδοξία για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Πιέσεις στη Wall καθώς υποχωρεί η αισιοδοξία για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς περιορίζεται η αισιοδοξία των επενδυτών για θετική έκβαση στον επικείμενο νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, που θα ξεκινήσουν στις 10 Οκτώβρη.

Οι προσδοκίες για τις συναντήσεις αυτές μεταξύ ανωτέρων αξιωματούχων είναι πλέον περιορισμένες καθώς δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Κίνα δεν έχει «τη διάθεση» να προβεί σε μία διευρυμένη συμφωνία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας καθιστούν δύσκολο για τους επενδυτές να προβλέψουν ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια σαφής δασμολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Παράλληλα, από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νέοι δασμοί σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει προαναγγείλει τη νέα δέσμη, στην περίπτωση που δεν θα έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jοnes χάνει 273 μονάδες ή 1,05% και κινείται στις 26.205 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 97 μονάδες ή 1,22% κινούμενος στις 7.858 μονάδες.  Ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 35 μονάδων ή 1,21% και κινείται στις 2.903 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε νέα φάση εισέρχεται ο Σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει στον λεγόμενο μαύρο κατάλογό της 28 κινεζικούς οργανισμούς, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής τους στην βίαιη εκστρατεία καταστολής του Πεκίνου κατά της μειονότητας των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στο εξής οι συγκεκριμένοι 28 κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και κάποιες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε αγορές αμερικανικών προϊόντων χωρίς την συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Domino υποχωρεί κατά 4,2% με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη τριμήνου χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ η μετοχή της Alibaba χάνει 2,4% μετά την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος προτίθεται να περιορίσει τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση τους των τελευταίων μηνών, ακολουθώντας τη μείωση του κόστους αγαθών και υπηρεσιών. Οι τιμές καταναλωτή είναι ένα μέτρο άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία του πληθωρισμού, με την υποχώρησή τους να δείχνει ότι μάλλον θα απομακρυνθεί και ο ρυθμός του πληθωρισμού από το μέγεθος - στόχο που έχει θέσει η Fed.

Νωρίτερα με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικο Nikkei να κερδίζει 0,99%.