Επιφυλακτική αντίδραση στη Wall Street μετά το selloff

Επιφυλακτική αντίδραση στη Wall Street μετά το selloff

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν χτες, έπειτα από τα σημάδια αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης που είχε απολέσει περισσότερες από 600 μονάδες στη χτεσινή συνεδρίαση, σήμερα ανέκτησε 207 και ολοκλήρωσε στις 25.532 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,82%. Σημαντική αντίδραση έβγαλε και ο τεχνολογικός δείκτες Nasdaq, ο οποίος δέχθηκε χτες τη μεγαλύτερη πίεση καταγράφοντας πτώση 3,5%, ωστόσο σήμερα ενισχύθηκε κατά 1,14% ή 87 μονάδες κλείνοντας στις 7.734. Τέλος, ο διευρυμένος S&P ολοκλήρωσε στις 2.834 καταγράφοντας άνοδο 0,8% ή 22 μονάδων.

Οι ανησυχίες των επενδυτών από τη κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έδειξαν να μετριάζονται από την προσπάθεια κατευνασμού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει να φανούν σε 3-4 εβδομάδες τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού της κινέζικης αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ και εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, να σημειώνει πάντως ότι «ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα παρερμηνεύσει την κατάσταση και δεν θα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κίνας να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Ο κ. Γκενγκ δήλωσε ακόμα ότι η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στέλνοντας μια υψηλόβαθμη αποστολή στις ΗΠΑ για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και ότι η Κίνα παρέμεινε ήρεμη, αν και υπό πίεση, ενώ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εκείνη υπαναχώρησε σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών, όπως τον περασμένο Μάιο.

Στα υπόλοιπα νέα που απασχολούν τους επενδυτές, όπως έδειξαν τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις 0,2% τον Απρίλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,7%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 1,6%, παρά την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να μηνύσουν την εταιρεία εάν εκείνη τους «αναγκάζει» να αγοράσουν εφαρμογές δικές της.

Η μετοχή της Ralph Lauren Corp ωστόσο κατέγραψε σημαντικές απώλειες 3,66%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κολοσσός στο χώρο της μόδας να ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Νωρίτερα σήμερα, σε θετικό έδαφος είχαν επανέλθει και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διαγράφοντας μέρος των μεγάλων χτεσινών απωλειών του, καθώς φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.