Επιφυλακτική άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α.

Επιφυλακτική άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τα κατάφερε τελικά ο Γενικός Δείκτης, και έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 608,58 μονάδες με άνοδο 0,21%, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Από τα νέα της ημέρας, ξεχώρισε η απόφαση άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών για το ΧΑ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χ. Γκότσης, διατηρώντας όμως την απαγόρευση του short selling μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Στα ενδιαφέροντα της σημερινής συνεδρίασης το limit up της τράπεζας Αττικής στα €0,2610. Πιθανόν η ανοδική αντίδραση να σχετίζεται με την ΑΜΚ περί των €748,78 εκατομμυρίων. Να υπενθυμίσουμε πως η θεωρητική προσαρμοσμένη τιμή της αύξησης βρίσκεται στα €0,297.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτές που «κράτησαν» σε θετικό έδαφος τον γενικό δείκτη είναι η μετοχή της ΔΕΗ στο +2,13% στα €4,80, η μετοχή του ΟΤΕ στα €8,80 με άνοδο 1,73% και η μετοχή του ΟΠΑΠ στα €6,40 με άνοδο 1,59%.

Η μετοχή της Εθνικής για ακόμη μία συνεδρίαση (αν και περιόρισε τα κέρδη της στο τέλος) με κέρδη 3,42% στα €0,666.

Από την γενική εικόνα του ταμπλό διακρίνεται η απουσία ενδιαφέροντος τόσο από τους Έλληνες επενδυτές όσο και από τους ξένους θεσμικούς. Προφανώς όσο κρατάει η απαγόρευση του short selling (έως τις 20 Δεκεμβρίου) δεν θα δούμε ακραίες πτωτικές συνεδριάσεις, αφού από το σύνολο των μετοχών των τραπεζών δεν έχουν αλλάξει «χέρια» ούτε το 20% ακόμη.

Παρατηρώντας το ταμπλό μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η αγορά βρίσκεται εν αναμονή. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορούμε να επισημάνουμε πως την τάση, είτε συνέχιση της πτώσης είτε αντιστροφή και άνοδο, θα καθορίσουν για ακόμη μία φορά οι πολιτικές εξελίξεις, αφού η ισχνή πλειοψηφία της ψήφισης του προϋπολογισμού και η αδυναμία συναίνεσης αποτελούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για την πορεία του χρηματιστηρίου και της οικονομίας γενικότερα.

Ακόμη, η οριστική λύση των «κόκκινων» δανείων θα είναι κι αυτή που θα σηματοδοτήσει συνέχιση της πτωτικής πορείας των τραπεζικών μετοχών ή άνοδο αυτών. Τέλος η αξιολόγηση των θεσμών θα κρίνει πολλά τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Στην παρούσα φάση της χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι άσκοπες «κινήσεις» των επενδυτών, κυρίως λόγω του ότι στην αγορά δεν υπάρχει το απαιτούμενο volatility (μεταβλητότητα) και η όποια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε «εγκλωβισμό». Ακόμη οι πιθανότητες είναι υπέρ της πτωτικής συνέχειας, οπότε πέραν του «εγκλωβισμού», μπορεί να καταγραφούν και ζημίες.

Συνήθως σε τέτοιες φάσεις μιας χρηματιστηριακής αγοράς, αυτοί που δεν χάνουν ή χάνουν λιγότερα, είναι οι value investors. Υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες τόσο στην υψηλή όσο και μεσαία κεφαλαιοποίηση με καλά θεμελιώδη, όπως, θετική καθαρή θέση, ικανοποιητική μερισματική απόδοση και γεμάτο ταμείο. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι διαθέτουν πολύ καλό management το οποίο κατάφερε (όπως αποδείχτηκε) να ανταποκριθεί στην δύσκολη εποχή των μνημονίων, κάνοντας τις εταιρείες εξωστρεφείς και δημιουργώντας αξίες για τους μετόχους.

Τέλος βασικό συστατικό της επιτυχίας ενός χαρτοφυλακίου αποτελεί η διασπορά. Αυτό διασφαλίζει τον επενδυτή, σε μεγάλο ποσοστό, από μεγάλες απώλειες (οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο σε περίπτωση κραχ), ενώ δίνει τον απαιτούμενο χρόνο να κάνει ο επενδυτής τις οποιεσδήποτε «διορθωτικές» κινήσεις.

Η αύξηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς στο 8% από 7,78% στις αρχές της προηγούμενη εβδομάδας, πιθανόν να περικλείει εξελίξεις για την χώρα μας. Μένει να δούμε εάν η αύξηση της απόδοσης ήταν αποτέλεσμα του γενικευμένου sell στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ ή σηματοδοτεί εξελίξεις για την Ελλάδα. 

Ο τζίρος έκλεισε στα 47 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που ποραγματοποίησαν πράξη, 31 κινούνται ανοδικά, 44 πτωτικά και 180 παραμένουν αμετάβλητες.