Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές μετά το ράλι

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές μετά το ράλι

Με μικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο κλείσιμο μιας χρηματιστηριακής εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από κινήσεις τύπου roller coaster, ενώ μεγάλο μέρος της νευρικότητας δείχνει να έχει εκλείψει πλέον μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και τη διακομματική συμφωνία στις ΗΠΑ για το όριο χρέους.

Ειδικότερα, ο Stoxx 600 βρίσκεται στις 457,2 μονάδες με ελεγχόμενη πτώση 0,3% και τους επενδυτές να συνεχίζουν την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, καθώς αποχωρούν από την τεχνολογία (-0,9%) κινούμενοι προς την ενέργεια (+1,1%).

Επιπλέον, παρά τις μεγάλες απώλειες που είχαν δύο ημέρες της εβδομάδας, η «ανακούφιση» από τη συμφωνία στις ΗΠΑ με το ράλι περίπου 1,5% που έφερε χτες έχει βάλει τον πανευρωπαϊκό δείκτη σε πορεία για ανοδικό κλείσιμο του πενθήμερου.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,25% κινούμενος στις 15.212 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,2% και βρίσκεται στις 6.586 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διατηρείται σε θετικό έδαφος με +0,1% στις 7.086 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται με αλλαγές προσήμου γύρω από τις 26.000 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει μικρή άνοδο 0,08% και διαπραγματεύεται στις 8.969 μονάδες.

Γενικότερα, όπως προαναφέρθηκε χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η έντονη μεταβλητότητα με ημέρες κερδών άνω του 1% να διαδέχονται ημέρες απωλειών άνω του 1%, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών στην ενέργεια που έχουν οδηγήσει σε πολυετή υψηλά εγείρουν ανησυχίες για το κατά ποσό ο υψηλός πληθωρισμός έχει την παροδική φύση που του αποδίδουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ή αν θα επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με τη σειρά τους, οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, κάτι που θέτει σε αμφιβολία τη σχετική μελλοντική κερδοφορία των υψηλής ανάπτυξης εταιρειών, όπως είναι κατ' εξοχήν εκείνες της τεχνολογίας, με συνέπεια οι επενδυτές να κλείνουν σταδιακά τις θέσεις τους και να μετατοπίζονται σε κλάδους που σχετίζονται πιο άμεσα με την παρούσα φάση της οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να έχει η ανακοίνωση σήμερα των ρυθμών με τους οποίους κινήθηκε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ένα κρίσιμο μέγεθος αναφορικά με τις προθέσεις της Fed για το σταδιακό περιορισμό του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Dow Jones, οι οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να έχει προσθέσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Σημειώνεται πάντως ότι τον Αύγουστο οι αναλυτές περίμεναν 720.000 θέσεις εργασίας, αλλά ανακοινώθηκε ο απογοητευτικός αριθμός των 235.000.