7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με τον PMI να έχει ενισχύσει το κλίμα

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με τον PMI να έχει ενισχύσει το κλίμα

Μικρές διακυμάνσεις και διαφορετικά πρόσημα παρουσιάζουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τα στοιχεία για το υψηλό 15ετίας του κλάδου των υπηρεσιών στην ευρωζώνη να έχουν ενισχύσει σημαντικά το κλίμα, την ώρα που οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά αξιολογώντας τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία λόγω μετάλλαξης Δέλτα.

Ειδικότερα, μετά το αρνητικό ξεκίνημα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει περάσει πλέον σε θετικό πρόσημο, έστω και με οριακή άνοδο μόλις 0,05% κινούμενος στις 457,07 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των στοιχείων για τις υπηρεσίες στην ευρωζώνη, που έδειξαν ότι ο κλάδος συνέχισε τον Ιούνιο να ανακάμπτει με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στον τομέα των υπηρεσιών, ο ΡΜΙ της IHS Markit, διαμορφώθηκε στις 58,3 μονάδες από τις 55,2 του Μαΐου, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 58 μονάδες.

Παράλληλα, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 59,5 μονάδες από τις 57,1 έναν μήνα πριν, που ήταν όχι μόνο ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που ξεπέρασε τις 50 μονάδες, αλλά και το πιο υψηλό από τον Ιούνιο του 2006.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που δίνουν ενδείξεις ισχυρής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, βοήθησε να αλλάξει σημαντικά το αρχικά αρνητικό κλίμα, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να διαγράφουν μεγάλο μέρος των απωλειών που σημείωναν στο άνοιγμα, ή και να περνούν σε θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE πλέον ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 7.137 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διέγραψε τις απώλειες του και πλέον είναι ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.553 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX παραμένει σε αρνητικό έδαφος με -0,2% στις 15.611 έχοντας περιορίσει όμως επίσης τις απώλειες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,12% και κινείται στις 25.318 μονάδες, ενώ προσπάθεια να περάσει σε θετικό έδαφος καταβάλλει και ο ισπανικός IBEX 35 που εμφανίζει οριακές απώλειες 0,05% κινούμενος στις 8.903 ομάδες.

Κατά τα άλλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, στον απόηχο των διαφωνιών των μελών του για την επέκταση των περιορισμών της παραγωγής πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία προσπαθεί να βρει «κοινό τόπο» με τα ΗΑΕ.

Στις εταιρικές εξελίξεις, η Apollo Global Management, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς για τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons που φέρεται να έχει έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με έναν άλλο όμιλο. Σε αυτό το κλίμα η μετοχή της Morrisons πραγματοποιεί άλμα άνω του 11%.

Αντίθετα, η μετοχή της γαλλικής EDF σημειώνει απώλειες περίπου 3,6%.