Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Με μικτά πρόσημα κινούνται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας και εξετάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρή άνοδο της τάξεως του 0,2% και κινείται στις 409,37 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους του να βρίσκονται σε θετικό έδαφος, εκτός από εκείνον των ταξιδιών και αναψυχής.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX παρουσιάζει οριακές μεταβολές και εναλλαγή προσήμων γύρω από τις 13.880 μονάδες, ο βρετανικός FTSE ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 6.700 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,16% και βρίσκεται στις 5.550 μονάδες

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,34% στις 22.161 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί στις 8.002 μονάδες με πτώση 0,42%.

Στις επιχειρήσεις, η Philips βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί κέρδη 2,26% μετά τα θετικά αποτελέσματα δ' τριμήνου που έδειξαν άνοδο 7% των κερδών της, ενώ ράλι άνω του 5% σημειώνει η μετοχή της Asos έπειτα από δημοσιεύματα που την εμφανίζουν σε συνομιλίες για της εξαγορά των Topshop και Miss Selfridge.

Γενικότερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επιβάλλει από σήμερα απαγόρευση εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. 

Η απαγόρευση αναμένεται να επεκταθεί επίσης και σε όσους ταξιδιώτες που βρέθηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, υπό το φόβο περαιτέρω μετάδοσης των νέων στελεχών του κορονοϊού, που διαγνώστηκαν και στις ΗΠΑ.