Σε θετικό έδαφος η Wall Street με οδηγό την ενέργεια

Σε θετικό έδαφος η Wall Street με οδηγό την ενέργεια

Θεαματικό γύρισμα πραγματοποιούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, οι οποίοι άνοιξαν με σημαντικές απώλειες καθώς η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων παραμένει αντεστραμμένη εγείροντας φόβους επερχόμενης ύφεσης, αλλά στην πορεία πέρασαν σε σημαντικά κέρδη λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones άνοιξε με απώλειες άνω των 100 μονάδων, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών άρχισε να τις διαγράφει και πλέον έχει περάσει σε θετικό πρόσημο, κινούμενος στις 25.813 μονάδες με άνοδο 184 μονάδων ή 0,71%. Παρόμοια κινούνται και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P 500 να ενισχύεται πλέον κατά 0,54% και να βρίσκεται στις 2,884 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq, που καταγράφει άνοδο 0,35% και  βρίσκεται στις 7.806 μονάδες.

Η βασική εξέλιξη που οδήγησε σε αλλαγή του κλίματος στην αμερικανική αγορά ήταν τα μεγάλα κέρδη, πού έφτασαν έως και το 2,9%, των τιμών του πετρελαίου, έπειτα από την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 10 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου.

Ωστόσο, κεντρικό  θέμα της επενδυτικής επικαιρότητας συνεχίζει να είναι η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών τίτλων, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων διετών και στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων δεκαετών, η οποία από χτες έχει αντιστραφεί, ένα φαινόμενο που ανιχνεύεται σε συνθήκες επερχόμενης ύφεσης.

Συγκεκριμένα η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού τίτλου βρίσκεται σχεδόν 4 μονάδες βάση χαμηλότερα από εκείνη του διετούς, στο 1,46% έναντι 1,5%. Η καμπύλη απόδοσης είθισται να είναι θετική, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τους μακροπρόθεσμους τίτλους ως αντιστάθμισμα έναντι των πληθωριστικών τάσεων και της αβεβαιότητας της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα, η αρνητική καμπύλη δείχνει ανησυχίες για την «υγεία» της οικονομίας και πρόκειται για φαινόμενο που είχε εμφανιστεί τελευταία φορά πριν την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2007.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνα, με το Πεκίνο να έχει ανακοινώσει την επιβολή νέων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα την Παρασκευή και τον πρόεδρο Τραμπ να έχει προαναγγείλει επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό κάτι πιο συγκεκριμένο.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit.

Στις επιχειρηματικές αποδόσεις, η μετοχή της Tiffany & Co ενισχύεται κατά 3% μετά τα αποτελέσματα β΄τριμήνου της εταιρείας κοσμημάτων πολυτελείας, τα οποία έδειξαν μικρότερη πτώση των κερδών της σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, με απώλειες 2,5% διαπραγματεύεται ο τίτλος της Brown-Forman, της μητρικής εταιρείας του ουίσκι Jack Daniels, η οποία παρουσίασε μειωμένα έσοδα και πωλήσεις για το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο. Σημειώνεται ωστόσο ότι η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 24% από τις αρχές του 2019.

Τέλος, άλμα 4% σημειώνει η μετοχή της Hewlett Packard μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο, τα οποία έδειξαν πτώση των κερδών της μικρότερη των εκτιμήσεων ενώ τα έσοδά της διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητα.