Επιδόσεις ρεκόρ στις ευρωαγορές για τον Νοέμβριο

Επιδόσεις ρεκόρ στις ευρωαγορές για τον Νοέμβριο

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των αισιόδοξων μηνυμάτων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης  Stoxx 600 είχε απώλειες 0,6% στο τέλος των σημερινών συναλλαγών του, ωστόσο σε μηνιαία κλίμακα κατέγραψε κέρδη 14%, σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1986. Παράλληλα, βάσει των στοιχείων της Refinitv, οι αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν άλμα άνω του 45% τον Νοέμβριο, επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό τους στην ιστορία.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,33% στις 13,291.16 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 5.518 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,42%. Στη Μεγάλη Βρετανία ο FTSE κατέγραψε απώλειες 1,59% στις 6.266 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη 11% κατέγραψε η γερμανική Kion Group μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της μιας ΑΜΚ, ενώ η βρετανική JD Sports σημείωσε άνοδο της τάξης του 7%, μετά την ανακοίνωση ότι αποχωρεί από μια συζητούμενη συμφωνία για τα καταστήματα Debenhams. Τέλος, απώλειες 7% κατέγραψε η ολλανδική ABN Amro , μετά την ανακοίνωση περικοπών 3.000 θέσεων εργασίας έως το 2024.

Στα εταιρικά νέα, οι Financial Times ανέφεραν το Σάββατο ότι η HSBC εξετάζει την πιθανότητα να αποχωρήσει από τη δραστηριότητα λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση της δραστηριότητάς της στη βόρειο Αμερική. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους εμπορική σχέση, με τις διαβουλεύσεις να μπαίνουν σε μία «πολύ σημαντική εβδομάδα», σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ράαμπ, υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα κόψει και τους τελευταίους δεσμούς που το ενώνουν με τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Τέλος, στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, η Moderna ανακοίνωσε τελικά στοιχεία των κλινικών δοκιμών για το εμβολιο της κατά της Covid-19, με αποτελεσματικότητα άνω του 94%, καθώς και ότι εντός της ημέρας θα υποβάλει αίτηση έκτακτης έγκρισής του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.