8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Επιχείρηση ανάκαμψης στην Wall Street με φόντο τη μεταβλητότητα

Επιχείρηση ανάκαμψης στην Wall Street με φόντο τη μεταβλητότητα

Σε ρυθμούς roller coaster συνεχίζει η αμερικανική αγορά όπου διατηρείται η εναλλαγή συνεδριάσεων βαριών απωλειών και σημαντικών κερδών, με τις σημερινές συναλλαγές να δείχνουν επιστροφή των αγοραστών και άνοδο πλέον του 1% για δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 0,7% στις 34.728 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,1% και βρίσκεται στις 4.617 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που ενισχύεται κατά 1,05% κινούμενος στις 15.701 μονάδες.

Η ανοδική κίνηση σήμερα έρχεται μετά το μίνι sell-off χτες, με τους τρεις δείκτες να κλείνουν με απώλειες άνω του 1,5% δεχόμενοι επιπλέον πίεση από τις δηλώσεις Πάουελ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Fed η επιτάχυνση των σταδιακών μειώσεων στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (tapering).

Ωστόσο, η υποχώρηση της ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον που παρατηρείται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ενισχύσει γενικότερα την επενδυτική διάθεση, ενώ ανακάμπτουν και οι τιμές του πετρελαίου που ολοκλήρωσαν με ισχυρές απώλειες πάνω από 5% χτες.

Σε αυτό το κλίμα, οι πετρελαϊκές Occidental Petroleum και Baker Hughes ενισχύονται κατά περισσότερο του 2% και οι δύο, ενώ σε ακόμα καλύτερους ρυθμούς κινούνται οι λιανοπωλητές με τις Gap και Ralph Lauren να πραγματοποιούν ράλι 5% και 6% αντίστοιχα η καθεμία.

Παράλληλα, σημάδια ανάκαμψης δείχνει και ο έντονα ευαίσθητος σε θέματα πανδημίας τουριστικός κλάδος, με τις Norwegian και Carnival από το χώρο της κρουαζιέρας να ενισχύονται και οι δύο άνω του 3%.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της Wolfe Research ο αναλυτής Κρις Σένιεκ, «η αίσθησή μας είναι ότι το πρόσφατο sell-off συνιστά ευκαιρία μακροπρόθεσμων αγορών. Ωστόσο, οι επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν μια ενδεχόμενη μεγάλη πτώση (εγκαταλείποντας έτσι όμως και κάποια πιθανή ανοδική πορεία) ίσως θα ήθελαν να περιμένουν μέχρι τη συνάντηση της Fed στις 15 Δεκεμβρίου».