IEA: Έπιασαν "πάτο" οι τιμές του πετρελαίου

IEA: Έπιασαν "πάτο" οι τιμές του πετρελαίου

Oι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει "να λαμβάνεται ως οριστικό δείγμα ότι τα χειρότερα πέρασαν”, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

"Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές ίσως έχουν πιάσει πάτο”, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του IEA που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή αντανακλώντας την κατάσταση στις αγορές του πετρελαίου, που έχουν παρουσιάσει ανάκαμψη τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου που βοηθά την τροφοδότηση της ζήτησης.

“Για τις τιμές, είναι πιθανόν να υπάρξει φως στην άκρη ενός μεγάλου σκοτεινού τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ακριβώς βέβαιοι πότε μέσα στο 2017 θα επιτύχει η αγορά πετρελαίου την επιθυμητή ισορροπία. Είναι σαφές ότι η σημερινή κατεύθυνση της πορείας είναι η σωστή, αλλά η διαδρομή είναι ακόμη μεγάλη”, σημειώνεται στην έκθεση.

Η παραγωγή από τις χώρες του OPEC μειώθηκε κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στη Νιγηρία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η παραγωγή από χώρες εκτός OPEC θα μειωθεί φέτος κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα αντί μείωσης κατά 600.000 βαρέλια που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή. Μόνο στις ΗΠΑ, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 530.000 βαρέλια το 2016, ενώ “υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι δυνάμεις της αγοράς κάνουν “τα μαγικά” τους και οι παραγωγοί με υψηλότερο κόστος μειώνουν την προσφορά”, σημείωσε ο IEA.

Στις αρχές της χρονιάς, οι τιμές υποχώρησαν περίπου στα 26 δολ. ανά βαρέλι, καθώς η προσφορά συνέχισε να ξεπερνά τη ζήτηση. Σήμερα, οι τιμές τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του μπρεντ αυξήθηκαν, ενισχυμένες από νέες επενδύσεις και την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία καθιστά φθηνότερο το πετρέλαιο για τους εισαγωγείς που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Οι αναλυτές προειδοποιούσαν, ωστόσο, ότι ένα ισχυρότερο ράλι των τιμών είναι πρόωρο, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει πλεονασματική προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν στα 38,64 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 80 σεντς ή πάνω από 2% σε σχέση με το χτεσινό κλείσιμο της αγοράς. Οι προθεσμιακές τιμές του μπρεντ ανέρχονταν στα 40,70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 65 σεντς.

Οι συζητήσεις για πάγωμα της παραγωγής είναι σε καλό δρόμο, αλλά όπως ανέφερε ο ΙΕΑ, όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί δύσκολα θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την προσφορά και ζήτηση το πρώτο μισό του 2016.