Επάνοδος στις 600 μονάδες για το ΧΑ εν μέσω απουσίας πωλητών

Επάνοδος στις 600 μονάδες για το ΧΑ εν μέσω απουσίας πωλητών

Με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία πωλητών οπότε ακόμη και με λίγες αγορές καταγράφεται «εύκολη» άνοδος σε δείκτες και μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τις 600 μονάδες με κέρδη περί το 2%, έχοντας τη στήριξη σύσσωμου του FTSE 25, αλλά και των τραπεζών.

Η ελληνική αγορά ακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών όλο το τελευταίο διάστημα, αντιδρώντας περί το 12,50% το μήνα Απρίλιο – άνω του 10% κέρδισαν και οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες – διόρθωσε την περασμένη εβδομάδα, όμως σήμερα ακολουθεί το ράλι επανόδου των ξένων αγορών, λόγω του περαιτέρω ανοίγματος της οικονομίας.

Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κερδίζουν άνω του 2,50%, με τον DAX της Φρανκφούρτης να ξεχωρίζει με ράλι αντίδρασης 3,34%, επανερχόμενος πάνω από τις 10.800 μονάδες.

Σήμερα λοιπόν, σε μια ημέρα που η ψυχολογία ευρύτερα είναι βελτιωμένη καθώς άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα και η αγορά προσπαθεί να βρει περαιτέρω τα «πατήματά» της, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται εξ αρχής ανοδικά, προσπαθώντας να ελέγξει εκ νέου τη ζώνη των 600 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, διαπραγματεύεται στις 605 μονάδες με άνοδο 2,10%, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι οι περιορισμένες συναλλαγές που φτάνουν μόλις στα 23 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για εξαιρετικά μικρό τζίρο, που μαρτυρά ότι η άνοδος έρχεται πρωτίστως από την απουσία πωλητών, παρά λόγω των ισχυρών αγορών.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι θετική, καθώς βελτιώνεται μερικώς η ψυχολογία και οι επενδυτές προσπαθούν να διαβλέψουν τις εξελίξεις. Καλή είναι η εικόνα τόσο στο χώρο στις τράπεζες όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, ενώ και στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται είναι υπερδιπλάσιες όσων υποχωρούν.

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.453 μονάδες με άνοδο 2,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 284 μονάδες με άνοδο 4,23%. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, καθώς έως τώρα υποχωρεί το μήνα Μάιο σε ποσοστό 5,57% σε επίπεδο Γ.Δ., με τον FTSE 25 στο -6,88%, ενώ αρνητικός καταλύτης είναι οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει έως τώρα 19,97%.

Θυμίζουμε ότι η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα και έως τις 29 Μαΐου έχει να «αναμετρηθεί» με τις πωλήσεις που κάνουν κάποια χαρτοφυλάκια λόγω της αφαίρεσης τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Global Standard.

Από την άλλη πλευρά, βγαίνουν στηρίξεις από μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα (ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ κ.α.), ή μετοχές που έχουν άλλες επιχειρηματικές εξελίξεις όπως Lamda Development (κινητικότητα στο Ελληνικό), Aegean Airlines (ξεκίνημα δρομολογίων εξωτερικού από σήμερα), Jumbo, ΟΠΑΠ, Fourlis (άνοιγμα καταστημάτων) κ.ο.κ.

Σήμερα στις τράπεζες ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο 6,80%, άνω του 5% κερδίζει η ΔΕΗ, ενώ καλή εικόνα έχουν επίσης μετοχές όπως Aegean Airlines, Μυτιληναίος, Lamda Development, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank κ.α.

Καλή είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap με τις Κρι Κρι, Cenergy Holdings και Intrakat να κερδίζουν άνω του 4%, ενώ θετικά κινούνται και οι Autohellas, Profile, Attica Bank, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Quest Συμμετοχών κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 78 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν.

Άρση του short selling από αύριο

Θυμίζουμε πως με απόφασή της η Επ. Κεφαλαιαγοράς, από αύριο Τρίτη βάζει τέλος στη δίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κρίνει ότι δε συντρέχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη αυτού του μέτρου.

Η απαγόρευση του short selling είχε επιβληθεί το Μάρτιο κατά το μεγάλο κύμα των ρευστοποιήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια, από το ισχυρό σοκ της επίπτωσης του κορονοϊού στις οικονομίες, που έφερε ντόμινο πρωτοφανούς σε ταχύτητα πτώσης σ’ όλες τις αγορές του κόσμου.

Τότε, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των ρυθμιστικών αρχών άλλων χωρών όπως Γαλλίας, Ιταλία, Ισπανίας και Βελγίου, που επίσης είχαν προχωρήσει στην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.