Επάνοδος στα κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Επάνοδος στα κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από την τρίμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία κλιμάκωση τις αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις, στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον βρέθηκε ο κινεζικό κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei, η οποία τοποθετήθηκε σε «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ. Άμεσα μάλιστα, η google ενημέρωσε ότι θα αποκλείσει τις συσκευές της κινεζικής εταιρείας από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού της συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα smartphones της Huawei θα χάσουν την πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Σήμερα ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ειδική άδεια που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται για ακόμη τρεις μήνες με τη Huawei, κάτι που ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ως προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, γεγονός που ώθησε ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,54% και ολοκλήρωσε στις 379,5 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 12.143 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 5.385 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε  άνοδο 0,25% στις 7.328,92 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,77% στις 20.686 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,4% κλείνοντας στις 9.239 μονάδες.