Επανέρχεται η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Επανέρχεται η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Επανήλθε η ανοδική αντίδραση άμυνας και αυτοσυντήρησης που έβγαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον ΓΔ να ενισχύεται και πάλι, ενώ ενδοσυνεδριακά κατάφερε να ξεπεράσει τις 830 μονάδες, αντιστρέφοντας το κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Νωρίτερα ο ΓΔ κατάφερε να ξεπεράσει τις 830 μονάδες και να αντιστρέψει έστω πρόσκαιρα το κλίμα, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε δείχνοντας πως η αντίδραση δεν ήταν αρκετά... πειστική για τους επενδυτές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ και στις τρεις – έως τώρα – συνεδριάσεις του Οκτώβρη έχει κλείσει αρνητικά, επηρεασμένο από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή χρηματιστήρια.

Σ'' αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,25% στις 824,82 μονάδες έχοντας υψηλό στις 833,11 μονάδες και χαμηλό στις 818,39 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια.

Στις τράπεζες ο δείκτης υποχωρεί 0,15%, ενώ  και συγκεκριμένα οριακά ανοδικά κινείται η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ 1,53% υποχωρεί η ΕΤΕ, 1,04% η Πειραιώς και 0,13% η Αττικής.

Συνολικά 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 πτωτικά και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Στις μετοχές που ενισχύονται - πλην των τραπεζικών - περιλαμβάνεται ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil 1,09 και η Coca Cola 3Ε.

Αντίθετα, απώλειες σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα με 2,16%, η ΕΥΔΑΠ με 2,09%, η Aegean με 1,87%, ο ΟΛΠ με 1,33%, ΕΧΑΕ 1,01% και ο Ελλάκτωρας με 1,49%.

Στα εταιρικά νέα, υπενθυμίζεται πως χτες επιτυχημένη ήταν η έξοδος της WIND στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς άντλησε με επιτυχία 525 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου πενταετούς διάρκειας, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,25% μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding). «H συγκεκριμένη έκδοση εξασφαλίζει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και μικρότερο χρηματοδοτικό κόστος για την εταιρεία», δήλωσε ο Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Εικόνα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει το πτωτικό 4ήμερο πτώση σε ποσοστό 5,46%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών καταγράφει πτώση στο 3ήμερο του Οκτώβρη σε ποσοστό 9,84%.

Η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήρθε με φόντο και το «γύρισμα» που έκαναν χθες οι αμερικανικοί δείκτες. Πιο αναλυτικά, ύστερα από διήμερο πτωτικό σερί που έφεραν πτώση 838 μονάδων στον Dow Jones, χθες βγήκε αντίδραση, με τους τρεις δείκτες της Wall Street να κλείνουν θετικά.

Επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι και στην Ευρώπη υπήρξε μερική ανασύνταξη, με το γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE MIB να κλείνουν ήπια ανοδικά, ενώ με πτώση 0,63% έκλεισε ο βρετανικός FTSE 100.

To χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που την Τετάρτη απώλεσε το 2,76% της αξίας του χάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων, χθες παρέμεινε κλειστό για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, κατά την οποία γιορτάζεται η Επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης.

Χθες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 822,80 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,53%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,64 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, με το σχετικό δείκτη να κλείνει με πτώση 3,42%.