Επανέκτησε τις 870 μονάδες το ΧΑ με Lamda και Coca Cola

Επανέκτησε τις 870 μονάδες το ΧΑ με Lamda και Coca Cola

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά προσεκτικών πρωτοβουλιών χωρίς μεγάλα ρίσκα τόσο από την πλευρά των αγοραστών όσο και των πωλητών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις μικρές διακυμάνσεις σε δείκτες και μετοχές και τους πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, ακόμη και στο χώρο της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σ'' ένα ήπια διορθωτικό διεθνές κλίμα, με το Χ.Α. να αποδεικνύει ότι εσχάτως έχει αποστασιοποιηθεί μερικώς από την κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, παραμένοντας μια εξαιρετικά ρηχή και περιφερειακή αγορά χωρίς ισχυρή σύνδεση με το διεθνές momentum.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά μετά τη διόρθωση των πρώτων συνεδριάσεων του Νοέμβρη προσπαθεί να βρει τις νέες της ισορροπίες, περιμένοντας παράλληλα και τους επόμενους καταλύτες που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν ξανά τους επενδυτές και να ελκύσουν «φρέσκα» κεφάλαια στο σύστημα.

Το Χ.Α. διόρθωσε το πρώτο 10ήμερο του μήνα με αφορμή την κόπωση του momentum σ'' ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», δεδομένου ότι οι διαδικασίες πήραν χρόνο και εύλογα υπήρξαν πολλά επιμέρους ζητήματα για επίλυση. Η διόρθωση της αγοράς ήταν απολύτως «κόσμια» χωρίς ακρότητες και με μείωση μάλιστα των συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξαν διαθέσεις να σηκωθεί η ρευστότητα από την αγορά.

Ποσοστιαία, η πτώση ήταν εξαιρετικά μικρή, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει την ευρύτερη περιοχή των 850 - 860 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 815,35 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας) αλλά γύρισε προς την περιοχή των 850 μονάδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει επίπεδο το Χ.Α. είναι να αυξηθεί και να παγιωθεί η ημερήσια αξία συναλλαγών στα 70-80 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία υπήρξαν συνεδριάσεις με τζίρο ακόμη και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 870,93 μονάδες με άνοδο 0,51% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 872,07 μονάδες (γύρω στις 15:30 μ.μ.), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 861,82 μονάδες, εντός της πρώτης ώρας της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,22 εκατ. ευρώ με 4,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ κυρίαρχη ήταν η μετοχή της Coca Cola HBC με τζίρο 8,90 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.179,24 μονάδες με άνοδο 1,15%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 851,84 μονάδες με άνοδο 0,45%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.192,54 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%.

Η μετοχή της Coca Cola HBC ξεχώρισε εξ αρχής της συνεδρίασης φτάνοντας να κερδίζει άνω του 7,50% με ώθηση από τα καλά αποτελέσματα, ενώ στο τέλος έκλεισε με άνοδο 5,09% στα 28,93 ευρώ διακινώντας 309.948 τεμάχια. Εξαιρετική η εικόνα και της Lamda Development που ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,59% με όγκο 690.102 τεμάχια και κλείσιμο στα 7,55 ευρώ, με ώθηση από καλές αναλύσεις που τη θέλουν υψηλότερα.

Κατά τα λοιπά, παρ'' ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινούνταν πτωτικά, εντούτοις στο φινάλε οι ανοδικές μετοχές ξεπέρασαν τις πτωτικές, ενώ στις τράπεζες, η εικόνα ήταν μεικτή χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Ξεχώρισε πάντως η Alpha Bank που ενισχύθηκε κατά 1,06%, ύστερα από το χθεσινό +2,64%.
Στον ευρύτερο Large Cap θετικά έκλεισαν οι Fourlis, Motor Oil, EXAE, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, ενώ υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ (-1,39%), Ελλάκτωρ (-1,30%), Aegean Airlines, Titan, Jumbo κ.λπ.

Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap η MLS παρ'' ότι έκανε προσπάθεια να πετύχει δεύτερο σερί ανοδικό κλείσιμο, εντούτοις «παραδόθηκε» στις νέες πωλήσεις, κλείνοντας με πτώση 4,05% στα 1,0650 ευρώ με όγκο 156.171 τεμάχια. Πτώση 3,68% είχε και η Intralot με τη Νηρέας στο -2,97%, ενώ ανοδικά έκλεισαν μετοχές όπως AVAX (+5,20%), Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαίσιο, Intracom Holdings και Quest Συμμετοχών.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Δούρος, Mevaco, Δρομέας, Κλ. Ναυπάκτου, Επίλεκτος, Ιντερτέκ, ΣΙΔΜΑ, Ελγέκα, Δρομέας, Unibios κ.α., ενώ υποχώρησαν οι Lavipharm, Pasal, Profile, Medicon Hellas, Καράτζης και Reds. Στο σύνολο της αγοράς, 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 54 που υποχώρησαν.