Εντυπωσιακή η είσοδος του Απριλίου στο Χ.Α. με οδηγό τις τράπεζες

Τετάρτη 03 Απριλίου 2019, 18:22
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τρεις σερί ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη άνω του 3,5% για το Γενικό Δείκτη και περίπου 14% για τον τραπεζικό δείκτη, ο Απρίλιος έχει μπει με τους καλύτερους οιωνούς στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο τρέχον μήνας, σύμφωνα με τα στατιστικά, είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας του έτους, με ανοδικά κλεισίματα σε ποσοστό 80%

Μέσα σ' ένα εξαιρετικό διεθνές κλίμα, όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απέχει πλέον μόλις 600 μονάδες περίπου από το ιστορικό υψηλό του, ο Nasdaq απέχει περίπου 200 μονάδες από το ιστορικό του και ο δείκτης του κυριότερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, ο DAX της Φρανκφούρτης πλησιάζει μετά από πολλούς μήνες τις 12.000 μονάδες, το Χ.Α. είναι σε timing που μπορεί να ωφεληθεί.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις επικείμενες εξελίξεις, με την Κομισιόν σήμερα να εγκρίνει – υπό όρους – την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να «κλειδώσει» πιο σίγουρα την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup.

Η αγορά δείχνει να «διαβάζει» θετικά τις εξελίξεις καθώς όλο το σύστημα φαίνεται πως μπαίνει σε μια τροχιά με κυριότερο στόχο την εξυγίανση και τον «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που είναι και ο ισχυρός καταλύτης για την αντίδραση του χρηματιστηρίου από την αρχή του 2019.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, η χώρα δρομολογεί νέα έξοδο στις αγορές, ώστε να πληρώσει μέρος των δανείων στο ΔΝΤ, ενώ πιθανότατα προς το τέλος του μήνα θα έχουμε και νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, πολύ έντονες είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε ευρύτερο επίπεδο με μπαράζ δημοσίων προτάσεων αλλά και εξαγορών σε πλήθος κλάδων, με αρκετούς ξένους επενδυτές να «βλέπουν» ξανά σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 749,40 μονάδες με άνοδο 0,80%, σε μια συνεδρίαση με χαμηλό στις 742,88 μονάδες (-0,08%) και υψηλό στις 751,08 μονάδες (+1,02%) λίγο πριν το τέλος. Κλείσιμο σ' αυτά τα επίπεδα ο Γ.Δ. είχε να κάνει από τα μέσα Αυγούστου 2018, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό περίπου οκτώ μηνών.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 59,49 εκατ. ευρώ με 5,17 εκατ. ευρώ σε πακέτα (το 9%), ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 23,14 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην τρίτη συνεδρίαση του Απριλίου η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 55 εκατ. ευρώ, καθώς θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος ήταν στα 66,52 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα στα 77,59 εκατ. ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε ότι για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να κινηθεί προς τη ζώνη των 780 και 800 μονάδων, απαιτείται η αξία συναλλαγών να σταθεροποιηθεί μεταξύ των 60 – 80 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE έκλεισε με άνοδο 0,51%, ο Mid Cap ενισχύθηκε οριακά κατά 0,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,48% με κλείσιμο στις 612,45 μονάδες. Στον τραπεζικό κλάδο η Εθνική ξεχώρισε με άνοδο 5,89%, η Alpha Bank +4,77%, η Πειραιώς +3,67%, ενώ η Eurobank υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 0,07%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών η εικόνα ήταν μεικτή, χωρίς ακρότητες. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και ΔΕΗ, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΟΤΕ, Motor Oil και Aegean Airlines.

Στον Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση η AVAX έχοντας άνοδο 7,43% (χτυπάει μεγάλο έργο με αγωγό στη Βουλγαρία), ενώ καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως Νηρέας, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, MIG και Intrakat. Πιέστηκαν οι Cenergy Holdings, Intralot, Intracom Holdings και Κέκροπας.

Στην ευρύτερη αγορά, καλή εικόνα είχαν οι Ιατρικό Αθηνών (+8,36%), Autohellas (+8,26%) καθώς θα προχωρήσει σε reverse spilt για τη… διάσπαση της μετοχής δίνοντας τέσσερις νέες για κάθε μία παλαιά κάτι που θα «ελαφρύνει» τη μετοχή, Ίλυδα, Κρέτα Φαρμ, Γενική Εμπορίου, Ιντερτέκ, Lavipharm, Revoil και Κυριακούλης. Στο σύνολο της αγοράς, υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 56 ανοδικές και 52 πτωτικές μετοχές.

 

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα