Εντός πλαισίου ελεγχόμενη διόρθωση χωρίς ακρότητες στο Χ.Α.

Εντός πλαισίου ελεγχόμενη διόρθωση χωρίς ακρότητες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε ελεγχόμενη διόρθωση, μερική κατοχύρωση κερδών και εντός πλαισίου τεχνική τακτοποίηση και  προσαρμογή δεικτών και μετοχών προχώρησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας παρόμοια πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα μαζικών αποχωρήσεων και αποφασιστικών ρευστοποιήσεων, με την αγορά να δείχνει συμπαγές και ανθεκτικό πρόσωπο, κρατώντας μάλιστα τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων.

Η διόρθωση εστιάστηκε πρωτίστως στις τράπεζες που είχαν και τα περισσότερα βραχυχρόνια κέρδη, αλλά και στα κάποια blue chips που είχαν ξεχωρίσει τις τελευταίες ημέρες όπως Μυτιληναίος, Grivalia Properties και Aegean.

Παράλληλα, μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ συγκριτικά με χθες η αξία συναλλαγών αλλά και οι όγκοι, στοιχείο θετικό ασφαλώς για διορθωτική συνεδρίαση, καθώς πιστοποιήθηκε ότι δεν «σηκώθηκαν» κεφάλαια από την αγορά, παρ'' ότι είχαν εισρεύσει, στις 3-4 προηγούμενες συνεδριάσεις.

Επαναλαμβάνουμε πως η αγορά πήγε με ταχύτατους ρυθμούς και μόλις σε τρεις συνεδριάσεις από την περιοχή των 600 μονάδων στη ζώνη των 650 – 660 μονάδων, άρα θα πρέπει να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές και να κλείσουν τα gap. Παράλληλα, η κατοχύρωση των 650 μονάδων, για να θεωρηθεί… σίγουρη, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περισσότερες των δύο συνεδριάσεων.

Άρα η αυριανή συνεδρίαση θα δείξει πολλά δεδομένου ότι υπάρχει το αλάνθαστο κριτήριο που είναι το «φίλτρο» τριών συνεδριάσεων, που θα πιστοποιήσει και θα «σφραγίσει» την ποιότητα αυτής της κίνησης που έχει κάνει αγορά από την περασμένη Πέμπτη.

Εύλογη λοιπόν η διόρθωση σήμερα, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης προέρχονταν από ταχύτατο τριήμερο ράλι +9,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 22,66% το ίδιο διάστημα.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση χαμήλωσαν οι τόνοι στην αγορά, με το Γενικό Δείκτη να έχει περιορισμένη διακύμανση εννέα μονάδων, κινούμενος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας ήπια πτωτικά. Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 656,96 μονάδες με μικρή πτώση 0,42%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 654,23 μονάδες και υψηλό στις 663,89 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 56,51 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 13,25 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 1/4 του συνόλου ήταν πακέτα. Αυτό σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος της συνεδρίασης ήταν μόλις 43,26 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που χθες η αντίστοιχη επίδοση ήταν κοντά στα 89 εκατ. ευρώ!

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.727,76 μονάδες με διόρθωση 0,40%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.010,50 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 3,31% κλείνοντας στις 496,69 μονάδες.

Στο χώρο των τραπεζών τη μεγαλύτερη διόρθωση έκανε ο τίτλος της Eurobank που υποχώρησε κατά 6%, δεδομένου ότι είχε και τα μεγαλύτερα κέρδη στην αντίδραση που προηγήθηκε. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 2,71%, η Alpha Bank -2,19% και η Πειραιώς -2,06%. Στο χώρο των blue chips σήμερα διόρθωσαν οι Μυτιληναίος -3,40% (προέρχονταν από τριήμερο ράλι +20%), Grivalia Properties -2,36%, Aegean Airlines -1,92% και ΕΥΔΑΠ -1,93% (αποχωρεί από τον FTSE 25).

Αντιθέτως, θετικά έκλεισαν μετοχές όπως Motor Oil +3,18%, ΔΕΗ +2,16%, με φόντο την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, «ξεκολλώντας» από τα ιστορικά χαμηλά που πλησίασε πρόσφατα, ενώ κερδίζει άνω του 20% το τελευταίο 5ήμερο, ΕΛΠΕ +1,57%, ΕΧΑΕ +1,36%, ΑΔΜΗΕ +1,23% και Fourlis +1,06%.

Στο χώρο του Mid Cap o όμιλος Κόκκαλη συνέχισε την αντίδρασή του, με την Intracom Κατασκευές στο +3,83%, την Intralot +1,53% και την Intracom Holdings +0,73%, ενώ ανοδικά έκλεισαν και οι J&P Άβαξ (+3,86%), MIG, Ελλάκτωρ και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν μετοχές όπως Pasal, Μοτοδυναμική, Μουζάκης, Κέκροπας, Έλτον, ΑΕΓΕΚ, ElvalHalcor, Ιατρικό Αθηνών και Attica Συμμετοχών, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Λιβάνης, ΑΝΕΚ, Ίλυδα, Σελόντα, Αλουμύλ και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς 42 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.