Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές

Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν για ακόμα μία ημέρα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να δείχνουν επηρεασμένοι από την νευρικότητα που παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες οι παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, που χτες διέκοψε ένα σερί έξι διαδοχικών συνεδριάσεων με απώλειες, σήμερα επανήλθε σε αρνητικό έδαφος και υποχωρεί κατά 1,3% στις 350,5 μονάδες, με όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX διαπραγματεύεται με απώλειες 1,57% στις 11.130 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,84% στις 4.938 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει σχεδόν 100 μονάδες ή 1,42% και κινείται στις 6.904 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,16% στις 8.684 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB που κινείται στις 18.519 μονάδες με πτώση 1,6%.

Σε εταιρικό επίπεδο, τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφει η μετοχή της Valeo με βουτιά 18.75%, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε ο γάλλος προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Η μετοχή της σουηδικής Electrolux υποχωρεί κατά σχεδόν 8,5% μετά την αρνητική αναθεώρηση του outlook των ετήσιων πωλήσεών της, στο οποίο προχώρησε σήμερα.

Αντίθετα, πολύ καλή απόδοση παρουσιάζει η φινλανδική πετρελαϊκή Neste έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που παρουσίασε, με την μετοχή της να ενισχύεται κατά σχεδόν 9%.

Γενικότερα οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους σε μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων η οποία αναμένεται μέσα στην Παρασκευή, μετά από μια βδομάδα έντονης νευρικότητας στις αγορές παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι στη Wall Street, ο Dow Jones έχασε την Τετάρτη άνω των 600 μονάδων και χτες πραγματοποίησε άλμα 400 καλύπτοντας άμεσα μέρος των απωλειών.

Η γενικευμένη αστάθεια που παρουσιάζεται στις αγορές αποδίδεται κυρίως στον συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις, ενώ ειδικά στην Ευρώπη σημαντικές ανησυχίες στους επενδυτές εγείρει το ανοιχτό μέτωπο μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.