7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Έντονες διακυμάνσεις για ευρώ και στερλίνα εν μέσω αστάθειας των αγορών

Έντονες διακυμάνσεις για ευρώ και στερλίνα εν μέσω αστάθειας των αγορών

Σε νέα υψηλά 4 εβδομάδων διαπραγματεύτηκε σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα απέναντι στο δολάριο, με την ισοτιμία να φτάνει στο 1,2180 προτού υποχωρήσει εκ νέου με πίεση από την αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές.

Παράλληλα, το ζεύγος GBP/USD διαπραγματεύεται πάνω από το 1,4050 κοντά στα νέα υψηλά 35 μηνών, καθώς οι υποχωρούν οι αποδόσεις των ΗΠΑ και ωθούν το δολάριο χαμηλότερα, ενώ τα μηνύματα από τον τομέα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αισιόδοξα.

Οι μισθοί στο ΗΒ αυξήθηκαν κατά 4,7% το Δεκέμβριο και οι αξιώσεις ανεργίας του Ιανουαρίου μειώθηκαν κατά 20.000, και τα δύο καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το βρετανικό νόμισμα βρήκε στήριξη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο όποιος ανέφερε ότι η πορεία για επαναφορά σε πλήρη λειτουργία της βρετανικής οικονομίας είναι μεν αργή αλλά μη αναστρέψιμη, σηματοδοτώντας ότι τα μέτρα περιορισμών θα έχουν σύντομα ένα τέλος.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ - ένα από τα παγκόσμια σημεία αναφοράς κρατικών τίτλων χρέους - επέστρεψαν σε απόδοση κάτω του 1,40%.

Έτσι όλα τα μάτια έχουν στραφεί πλέον στον Τζέρομ Πάουελ, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο οποίος καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου αργότερα εντός της ημέρας, με σημαντικά ερωτήματα να περιμένουν απαντήσεις.

Ο πιο ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου θα καταπραΰνει τις αγορές υποσχόμενος να κάνει περισσότερα; Αυτό θα μειώσει τις αποδόσεις αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει φόβους για πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, ο Πάουελ αντέχει να ενθαρρύνει την τρέχουσα επιστροφή στις αποδόσεις - που θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι της επιστροφής στην ομαλότητα - φοβούμενος την κατάρρευση της αγοράς;

Το 2013, ο τότε πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι πυροδότησε ένα περιβάλλον αναταραχών στις χρηματαγορές με τον υπαινιγμό του για μείωση του σχεδίου αγοράς ομολόγων της Fed. Ο Πάουελ - τότε κυβερνήτης του διοικητικού συμβουλίου της Fed - πιθανότατα έχει μάθει το μάθημα και μάλλον δεν θα κάνει λάθος - από την πλευρά της ηρεμίας των αγορών - ακόμη και με τον κίνδυνο αύξησης των φόβων για τον πληθωρισμό. Με δέκα εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας στην Αμερική, δεν υπάρχει χρόνος να σηκωθεί το «πεντάλ από το γκάζι».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας GBP/USD καθώς ο Σχετικός Δείκτης Ισχύος είναι ακριβώς πάνω από το 70 - σηματοδοτώντας μέτριες συνθήκες υπερπροσφοράς - που συνεπάγονται παύση στο ράλι. Ωστόσο, μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι ο RSI (Σχετικός Δείκτης Ισχύος) μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλές τιμές για μεγάλες περιόδους. Ενώ και άλλοι τεχνικοί δείκτες παραμένουν θετικοί για την ισοτιμία, όπως οι κινητοί μέσοι όροι των 50, 100 και 200 ημερών, διατηρώντας τη θετική ορμή, η οποία όμως παραμένει ευαίσθητη σε διορθώσεις όπως και συνέβη στις προηγούμενες ημέρες.

Το σημερινό πολυετές νέο υψηλό του 1,4095 είναι το άμεσο όριο αντίστασης. Ενώ στη συνέχεια τα επίπεδα που χρονολογούνται στις αρχές του 2018 είναι το 1,4145, το 1,4255 και το 1,4370 και συνιστούν τις επόμενες σημαντικότερες αντιστάσεις.

Η υποστήριξη περιμένει στο ημερήσιο χαμηλό του 1,4050, ακολουθούμενο από το 1,3980 και το 1,3950.

Η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας EUR/USD νόμισμα παραμένει σχετικά η ίδια όπως των προηγούμενων ημερών.