Εντείνονται οι πιέσεις έως και 2,38% στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντείνονται οι πιέσεις έως και 2,38% στις ευρωπαϊκές αγορές

Το πτωτικό άνοιγμα και των τριών δεικτών της Wall Street ασφαλώς και δεν μπορούσε να συμβάλει σε κάτι καλύτερο σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μετά το μεσημέρι «κρέμασαν» αρκετά χαμηλότερα, εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων, ανακοινώσεων deals, αλλά και της σημερινής ομιλίας του Μ. Draghi.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης πλέον έχει κατέλθει στις 10.822 μονάδες με απώλειες 0,77%, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στις 4.869 μονάδες με κλιμάκωση πιέσεων έως 1,65%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαπραγματεύεται στις 6.194 μονάδες με σημαντική πτώση 1,62%!

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας που χθες έδειξαν ανθεκτικότητα στην είδηση της πτώσης της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, σήμερα καταγράφονται ισχυρές πιέσεις. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη βρίσκεται στις 10.172 μονάδες με απώλειες 1,97%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο έχασε τις 22.000 μονάδες έχοντας κατέλθει στις 21.895 μονάδες με ισχυρή πτώση 2,19%.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται στις 374 μονάδες με απώλειες 1,24%.

Φαίνεται πως οι επενδυτές προχωρούν σε αναδίπλωση και κατοχύρωση κερδών, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής υπογραμμίζοντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα ορατοί.

Ο ίδιος, προειδοποίησε ότι η δυναμική του πληθωρισμού έχει μερικώς αποδυναμωθεί, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των καθυστερημένων επιδράσεων από το πιο ισχυρό ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ για ακόμη μια φορά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη πολιτική της τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ευέλικτο. Μέσα σ'' αυτό το κλίμα,  πληθαίνουν (ξανά) οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα δρομολογήσει τον Δεκέμβριο και νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Θυμίζουμε ότι στη χθεσινή ομιλία του στο Λονδίνο ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για περαιτέρω σύγκλιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ζητώντας την ολοκλήρωση του ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων καθώς και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κατά τα λοιπά, το focus των επενδυτών εστιάζεται στις ανακοινώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών, στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στα σενάρια και τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Από το βρετανικό ταμπλό, ξεχωρίζει η "βουτιά" της μετοχής της Rolls Royce που έφτασε να υποχωρεί έως και 21, καθώς προειδοποίησε ότι τα φετινά της κέρδη θα βρεθούν στο κάτω όριο των προβλέψεών της, ότι οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά εμφανίζονται αποδυναμωμένες και ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει τη μερισματική της πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές ειδήσεις ασφαλώς δεσπόζει από χθες η ανακοίνωση της συμφωνίας των Anheuser-Busch InBev και SABMiller για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Οι μέτοχοι της SABMiller θα λάβουν 44 βρετανικές λίρες ανά μετοχή σε μετρητά που αντιστοιχεί σε premium 50%.

Η επιβεβαίωση της εξαγοράς της SABMiller από την InBev, αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της Carlsberg όπως και να ''χει δίνουν παλμό σε όλη την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης. Άλλωστε, πρόκειται για συναλλαγή που θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ!

Επίσης, η Siemens ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 9% καθώς οι επιδόσεις της στους τομείς της ενέργειας βοήθησαν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της Ευρώπης να ανακοινώσει μεγέθη καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών. Πέτυχε περιθώριο κέρδους 11,3%, έναντι στόχου 10%-11%. Τα κέρδη από βιομηχανικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 8,8%, έναντι εκτιμήσεων που τα τοποθετούσαν στα επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ο τζίρος της εταιρείας σημείωσε άνοδο 15% στα 23,7 δισ. Ευρώ.

Στα... σπάνια αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street ήταν το ίδιο (ακριβώς) ποσοστό πτώσης και στους τρεις κύριους δείκτες! Εξαιρετικά σπάνιο σκηνικό! Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 17.702,22 μονάδες (-0,32%), ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 5.067,02 μονάδες (επίσης πτώση 0,32%) και ο S&P 500 στις 2.075 μονάδες (-0,32%)!