Angela Merkel: Η Γερμανία δεν επηρεάζει την ΕΚΤ και το ευρώ

Angela Merkel: Η Γερμανία δεν επηρεάζει την ΕΚΤ και το ευρώ

Η καγκελάριος Angela Merkel απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του Peter Navarro, συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου, ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα, λέγοντας πως η κυβέρνησή της ανέκαθεν ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η An. Merkel σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Stephen Leven.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

Ο Peter Navarro, ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου που δημιούργησε ο Trump στον Λευκό Οίκο, είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο Deutsche Mark», η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα επί των κύριων εταίρων της.

Σύμφωνα με τους FT, οι απόψεις του Navarro δείχνουν πως η νέα ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στο νόμισμα ως μέρος της «σκληρής» προσέγγισής της στις εμπορικές τις σχέσεις.

Μετά τις δηλώσεις του αμερικάνου αξιωματούχου, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου αγγίζοντας υψηλό 5 ημερών στα 1,0764 δολ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ