Ενδοσυνεδριακή διόρθωση και νέα υψηλά 8μήνου στο Χ.Α.

Ενδοσυνεδριακή διόρθωση και νέα υψηλά 8μήνου στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι οι long διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο του momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο έκανε και η σημερινή συνεδρίαση, όπου καταγράφηκε ενδοσυνεδριακή διόρθωση ελεγχόμενης μορφής, όμως στο φινάλε επιτεύχθηκε κλείσιμο που συνεπάγεται νέο υψηλό 8μήνου!

Ακολουθώντας τις ήπιες διακυμάνσεις και το κλίμα σταθεροποίησης και συσσώρευσης τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των αμερικανικών δεικτών, το Χ.Α. κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις οκτώ μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ενώ το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, ασφαλώς και αφήνει καλή παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τα μεικτά πρόσημα σε όλο το εύρος του ταμπλό, καθώς και από τις εναλλαγές θέσεων αρκετών χαρτοφυλακίων, ενώ δεν έλειψε και το trading τόσο στις τράπεζες, όσο και στα υπόλοιπα blue chips.

Κεντρικός καταλύτης που συντηρεί το momentum στο Χ.Α. είναι τα διαρκή ρεκόρ πολλών ετών στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να κατέρχεται σήμερα στο 3,42%, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά περίπου 14 ετών!
Το ρίσκο χώρας μειώνεται, οι τράπεζες είναι σε ένα δρόμο για να αφήσουν τα χειρότερα πίσω, ενώ το επενδυτικό τοπίο βελτιώνεται και γίνεται πιο ελκυστικό, όπως μαρτυρούν οι πολλαπλές επιχειρηματικές εξελίξεις και εξαγορές σε πληθώρα κλάδων.

Έτσι, η αγορά αργά αλλά σταθερά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα…

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 755,53 μονάδες με άνοδο 0,31%, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Αυγούστου του 2018, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 747,49 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών παρ' ότι το πρώτο τρίωρο κινήθηκε σε πολύ περιορισμένο τέμπο, εντούτοις στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης σημείωσε αύξηση, φτάνοντας στα 60,82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,72 εκατ. ευρώ, ήτοι το 20% του συνόλου ήταν πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Jumbo, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέσποσε με έμφαση ο ΟΤΕ διακινώντας τζίρο 13,47 εκατ. ευρώ και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια. Στους υπόλοιπους δείκτες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.943,62 μονάδες με άνοδο 0,68%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.180,29 μονάδες με πτώση 0,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 630,10 μονάδες με άνοδο 0,32%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 2,12%, η Alpha Bank +0,83%, η Eurobank +0,22%, ενώ η Εθνική υποχώρησε κατά 1,46%. Στο χώρο των blue chips, στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως Coca Cola HBC +2,01%, ΟΛΠ +2,78%, ΟΤΕ +1,32%, ΑΔΜΗΕ +1,95%, Grivalia Properties +1,47%, Aegean Airlines +1,22%, ΔΕΗ +1,01% και Σαράντης +1,12%. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι ΕΧΑΕ, Viohalco και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη είχαν οι AVAX, Attica Bank, Ικτίνος και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ πιέστηκαν ξανά και οι τρεις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, με τη μητρική στο -3,65%, την Intrakat -3,86% και την Intralot -1,15%.

H Κέκροπας υποχώρησε εκ νέου κατά 3,23%, ενώ πιέστηκαν οι MIG, MLS, Cenergy Holdings, Πλαίσιο Computers και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Profile, ΕΚΤΕΡ, Μινέρβα, Κορδέλλου, Ίντεργουντ, Pasal, Δρομέας, Προοδευτική, ΑΕΓΕΚ, Revoil, Κρέτα Φαρμ και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.