Ενας χρόνος μετά τη «Μαύρη Δευτέρα 2» - Ένα ταξίδι μετ' επιστροφής αξίας 65 τρισ.

Ενας χρόνος μετά τη «Μαύρη Δευτέρα 2» - Ένα ταξίδι μετ' επιστροφής αξίας 65 τρισ.

Έχει παρέλθει ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 που αναστάτωσε τους δείκτες προκαλώντας ημερήσια βουτιά 12% του S&P 500. Ωστόσο, η άνοδος στους 12 μήνες μετά το ξεπούλημα αυτό πρόσθεσε πάνω από $40 τρισ. στην κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Ήταν 16 Μαρτίου του 2020 όταν ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του Οκτωβρίου 1987. Την ίδια ημέρα ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI έκανε βουτιά 10% για να ανακάμψει αργότερα χάριν της στήριξης των κεντρικών τραπεζών. Τα απόνερα έγιναν αισθητά σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Ένα χρόνο μετά η διαπίστωση είναι ότι ήταν ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής αξίας $65 τρισ.

Η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου του 2020 προκάλεσε σειρά απαγορευτικών με την αξία της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς να καταρρέει, εξαφανίζοντας $21 τρις.

Οι αγορές πάτωσαν στις 23 Μαρτίου για να ακολουθήσει η ανάκαμψη που μόλις πέντε μήνες μετά τις έφερε σε ιστορικό υψηλό. Η κεφαλαιοποίηση του παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη MSCI αυξήθηκε κατά $40 τρισ. από τις 23 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα, ένα allez-retour $65 τρισ.

Η κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς εξελίχθηκε σε φάσεις. Η περίοδος από το Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο 2020 ήταν η φάση της ελπίδας κατά τη διάρκεια της οποίας η άνοδος των μετοχών τεχνολογίας και των υπηρεσιών υγείας ξεχώρισαν, αφήνοντας πίσω τις αερομεταφορές, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και άλλες μετοχές που χτυπήθηκαν από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα απαγορευτικά.

Οι δύο αυτοί κλάδοι αντιστοιχούν σήμερα στο 42% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης από ένα τρίτο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Αποτέλεσμα ήταν το μεγαλύτερο χάσμα αποτίμησης ανάμεσα στις μετοχές ανάπτυξης και τους φθηνότερους κλάδους από την περίοδο της φούσκας των εταιρειών dotcom.

Φέτος όμως, με τους εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19 εν εξελίξει, οι μετοχές αξίας έχουν κερδίσει έδαφος ενώ αυτές του κλάδου της τεχνολογίας δείχνουν στάσιμες καθώς ο δείκτης Dow Jones της παλιάς οικονομίας σημειώνει κέρδη 7%.

Στην αγορά ομολόγων στις 16 Μαρτίου του 2020 οι αποδόσεις στα 10ετη κρατικά ομόλογα ΗΠΑ σημείωσαν πτώση. Το σοκ ήλθε μια ημέρα αργότερα όταν διαχειριστές κεφαλαίων, στην προσπάθεια τους να ρεφάρουν τις ζημιές στη χρηματιστηριακή αγορά, στράφηκαν σε πωλήσεις των πιο ρευστών περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκια τους, που δεν ήταν άλλα από τα κρατικά ομόλογα.

Στις 17 Μαρτίου η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε πάνω από 20 μονάδες βάσης, κίνηση που ακολούθησαν τα βρετανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα. Ηταν η στιγμή που κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα ως εργαλεία διαφοροποίησης του κινδύνου.

Το δράμα συνεχίστηκε στις 18 Μαρτίου όταν το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν τα υψηλότερου ρίσκου ιταλικά ομόλογα ένατι των γερμανικών εκτινάχτηκε πάνω από 65 μονάδες βάσης, κίνηση που ανάγκασε αργότερα εκείνη την ημέρα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει το επείγον πρόγραμμα στήριξης εν μέσω πανδημίας.

Ηταν μια περίοδος υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές με τον μέσο όρο της ημερήσιας διακύμανσης στα futures των γερμανικών ομολόγων τον περυσινό Μάρτιο να τριπλασιάζεται σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Στην αγορά συναλλάγματος όπου αλλάζουν χέρια σε ημερήσια βάση γύρω στα $6,6 τρις το δολάριο κέρδισε 8% από τις 9 έως τις 20 Μαρτίου του 2020 με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ισοτιμίες να εξασθενούν.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών χτυπήθηκαν περισσότερο, όπως το πέσο του Μεξικού που έχασε 18% της αξίας το. Αλλά και άλλα νομίσματα που θεωρούνταν ασφαλείς λιμένες σε καταιγίδες, όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν, είχαν απώλειες από 6% έως 8% καθώς η έλλειψη δολαρίων προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές.

Η κούρσα του δολαρίου έχασε τη δυναμική της στις 19 Μαρτίου με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να απαλύνει την έλλειψη και να σβήνει το επιτοκιακό αβαντάζ του αμερικανικού νομίσματος. Μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιά το δολάριο είχε πέσει κατά 13% από την κορυφή του Μαρτίου.

Το στοίχημα ενάντια στο δολάριο ήταν ένα από τα πλέον δημοφιλή trades καθώς άρχιζε η νέα χρονιά αλλά το αμερικανικό νόμισμα ανακάμπτει και η εικόνα του με βάση την τεχνική ανάλυση της συμπεριφοράς του τα τελευταία χρόνια δείχνει οτι μπορεί να ανακτήσει όλη την περυσινή απώλεια του 13%.

Η πτώση του το 2020 έναντι καλαθιού νομισμάτων ήταν παρόμοια σε μέγεθος και διάρκεια με την τσουλήθρα του 2017 την οποία ακολούθησε μια ανάκαμψη. Αν η ιστορία επαναληφθεί, το χαμηλό 34 μηνών που σημείωσε η ισοτιμία του δολαρίου τον Ιανουάριο μπορεί να είναι ο πάτος που έβαλε τα θεμέλια για την ανοδική πορεία που θα ακολουθήσει.

Η πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα, η υπερβολική απαισιοδοξία στην αγορά όσον αφορά στο δολάριο αλλά και μακροοικονομικοί παράγοντες όπως η δημοσιονομική ένεση της κυβέρνησης Biden και οι επιταχυνόμενοι εμβολιασμοί προσφέρουν στήριξη.

Η Federal Reserve αναμένεται να προβεί σε ενθαρρυντικές προβλέψεις αργότερα αυτή την εβδομάδα εκτιμώντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί φέτος με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες, με την ανεργία να υποχωρεί και τον πληθωρισμό αν επιταχύνεται.

Οι επενδυτές που πιστεύουν ότι οι θετικές προβλέψεις θα οδηγήσουν σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη μάλλον θα απογοητευτούν. Δεν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων καθώς η κεντρική τράπεζα θα επαναλάβει ότι η στάση της θα παραμείνει διευκολυντική.

Η Fed κράτησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν πέρυσι και έχει δεσμευτεί να τα διατηρήσει εκεί μέχρις ότου η ανεργία πέσει στα επιθυμητά επίπεδα και ο πληθωρισμός αγγίξει το 2% με τάση να υπερβεί το επίπεδο αυτό για αρκετό διάστημα.