Ένας ακόμη ακριβός μήνας για το διασυνδεδεμένο δίκτυο ενέργειας

Ένας ακόμη ακριβός μήνας για το διασυνδεδεμένο δίκτυο ενέργειας

Μικρή αποκλιμάκωση από τον Ιανουάριο έδειξε η μέση τιμή της MWh στη χονδρική στο Χρηματιστήριο ενέργειας τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 221,7 €/ΜWh έναντι 227,3 €/MWh τον Ιανουάριο (-6,9%) ενώ σε σχέση με πέρυσι η αύξηση είναι 320%. Η αξία της αγοράς ξεπέρασε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το 1 δισ. ευρώ στα 1,019 δισ. ευρώ μειωμένη ωστόσο κατά 22% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Το σύνολο της χονδρικής στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαμορφώθηκε σε 4.706MWh μειωμένο κατά 15,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζεται αύξηση 4,8%. Στις μηνιαίες μεταβολές της κατανάλωσης και της αξίας βέβαια έχει παίξει ρόλο και το ημερολόγιο το οποίο είναι μικρότερο κατά τρεις ημέρες.

Το φυσικό αέριο στο μίγμα παραγωγής εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από την παραμονή των ενεργειακών τιμών σε επίπεδα ρεκόρ. Το φυσικό αέριο ανέβηκε στο 35% από 30,26% τον Ιανουάριο, οι ΑΠΕ παρουσίασαν βελτίωσαν τις επιδόσεις του Ιανουαρίου (27%) ανεβαίνοντας στο 28%. Η μεγάλη διαφοροποίηση ήρθε από τα υδροηλεκτρικά τα οποία υποχώρησαν στο 3% από 10% τον Ιανουάριο μερίδιο το οποίο καλύφθηκε μερικώς από εισαγωγές ρεύματος (20% έναντι 17% τον Ιανουάριο) και τη λιγνιτική παραγωγή.

Το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή παρουσίασε σημαντική αύξηση από τον Ιανουάριο του ανεβαίνοντας στο 66,1% από 58,3%. Στη λιανική η ΔΕΗ ανέβηκε πλέον στο 65,25% από 64,5% τον Ιανουάριο και 64,2% τον περυσινό Δεκέμβριο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην προσθήκη νέων πελατών στην υψηλή τάση (91,8% από 89,8%) και τη μεσαία τάση (43,4% από 40,2%) εξισορροπώντας με αυτό τον τρόπο το κενό μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.

Η Μυτιληναίος συνδυαστικά με την Korinthos Power παρέμεινε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή με μερίδιο 12,5% (11,74% τον Ιανουάριο), η Elpedison έμεινε στην τρίτη θέση με ανεβασμένα ωστόσο ποσοστά φθάνοντας στο 9,73% από 6,46%.

Στη λιανική η Μυτιληναίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 6,97%, ακολουθεί η Ήρων με 6,48%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Elpedison με 5,90% και στην πέμπτη η NRG με 4,36%. Οι ισορροπίες πάντως θα αλλάξουν καθώς η πώληση της Volterra θα προσθέσει 2,09% στο μερίδιο της NRG αν και εφόσον κλείσει η συναλλαγή.

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με συνεχόμενα υψηλά στην τιμή της MWh που οφείλεται αφενός στην τιμή ρεκόρ των σποτ συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου αφετέρου σχετίζονται και με τις καιρικές συνθήκες δημιουργώντας προβληματισμό ως προς τη διάρκεια της έντασης της ανόδου των τιμών.

Η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών των CO2 (65 ευρώ ο τόνος έναντι 95 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου) υποστηρίζει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Παράλληλα η επιδότηση των νοικοκυριών από το αποθεματικό πλεόνασμα των ΑΠΕ και των στοχευμένων κρατικών επιδοτήσεων προς το παρόν φαίνεται να εξομαλύνει την κατάσταση, όμως η παραμονή των τιμών σε τόσο υψηλά επίπεδα αυξάνει τον κίνδυνο απλήρωτων λογαριασμών αλλά και την ομαλή παροχή ρεύματος στο δίκτυο.