Ένα καλάθι μετοχών για αγορές, περιμένοντας τη διόρθωση των χρηματιστηρίων

Ένα καλάθι μετοχών για αγορές, περιμένοντας τη διόρθωση των χρηματιστηρίων

Των Ηλία Ζαχαράκη και Σπύρου Αλεξόπουλου

Θα ήταν πολύ παράδοξο, και σπάνιο επίσης, αν η εντυπωσιακή και συνεχής άνοδος των τιμών των μετοχών που είδαμε στο δεύτερο μισό του 2020 και στην αρχή της φετινής χρονιάς δεν σταματούσε με κάποιο τρόπο.

Τα κέρδη είναι σε πολλές περιπτώσεις τόσο μεγάλα που ακόμα και να μην υπήρχε κάποια αφορμή για πωλήσεις, θα έπρεπε να εφευρεθεί.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, αλλά όσο συντηρείται η ανησυχία για αύξηση των επιτοκίων λόγω της καλύτερης πορείας της οικονομίας, δεν θα είναι πολύ εύκολο να δούμε μαζική «απογείωση» των τιμών των μετοχών.

Επειδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιας πιο μεγάλης διόρθωσης των τιμών, που λογικά δεν θα κρατήσει πάρα πολύ χρονικά, αποφασίσαμε να δούμε τις μετοχές ορισμένων καλών, αναπτυσσόμενων, εταιρειών, τις οποίες ευχαρίστως θα αγοράζαμε στην περίπτωση που αυτή η διόρθωση έρθει.

Με την βοήθεια και της τεχνικής ανάλυσης θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε κάποια κομβικά σημεία για κάθε μία από αυτές.

Draft Kings (DKNG NASDAQ)

Η πρωτοπόρος εταιρεία στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος στις Η.Π.Α. έχει διανύσει μία εξαιρετική πορεία, βοηθούμενη από την έντονη ανάπτυξή της, και τις συνεχώς βελτιούμενες προοπτικές λόγω του σταδιακού ανοίγματος της νόμιμης αγοράς αθλητικού στοιχηματισμού στις Η.Π.Α. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα από το γεγονός πως η εταιρεία δεν προβλέπεται να περάσει σύντομα σε κερδοφορία, ούτε από τον ισχυρό ανταγωνισμό. Η πολύ πρόσφατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των προβλέψεων για το 2021 βελτίωσε ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα έχουν βοηθήσει τη μετοχή να αποφύγει προς το παρόν τη διόρθωση. Βρίσκεται στα ψηλά της και αν διασπάσει πειστικά την περιοχή των 68,10 δολαρίων μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς τα 84. Αν τελικά υποκύψει στις γενικότερες διορθωτικές τάσεις, μία πρώτη, μάλλον ασθενής, στήριξη βρίσκεται στα 63,15 με τη βασική στα 53,6 δολάρια, κοντά στο σημείο που είχε γίνει η φθινοπωρινή αύξηση κεφαλαίου. Στην περίπτωση που χαθεί και αυτό το επίπεδο, δεν θα μπορεί να αποκλειστεί η κίνηση προς τα 38 δολάρια.

Roku (ROKU NASDAQ)

Η Roku συνεχίζει την ισχυρή ανάπτυξή της και είναι πολύ αισιόδοξη για την συνέχεια. Ο αριθμός των τηλεθεατών που επιλέγουν την πλατφόρμα της για να δουν μέσω αυτής τηλεοπτικό περιεχόμενο, ελεύθερο ή συνδρομητικό, με την μέθοδο του διαδικτυακού streaming αυξάνεται συνεχώς. Οι χρήστες της ξεπέρασαν στις Η.Π.Α. τα 60 εκατομμύρια και η διεθνής επέκτασή της τώρα ξεκινά. Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. η Netflix και η Disney που προβάλλουν τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω streaming βρίσκονται και στην πλατφόρμα της Roku, ενώ το ελεύθερο πρόγραμμά της προσελκύει όλο και περισσότερες διαφημίσεις. Η εταιρεία πέρασε σε κερδοφορία στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ δεν έχει καθόλου δανεισμό.

Οι επενδυτές ξέρουν όλα αυτά και έφεραν την μετοχή της μέσα σε ένα χρόνο από τα 100 σχεδόν στα 500 δολάρια. Εδώ και λίγες εβδομάδες όμως, η μετοχή της βρίσκεται σε πορεία διόρθωσης και κυμαίνεται γύρω από τα 400 δολάρια. Μετά τη διαφαινόμενη πτωτική διάσπαση της πρώτης στήριξης στα 383 δολάρια, αυξάνουν οι πιθανότητες προσέγγισης του πολύ σημαντικού επιπέδου των 345 δολαρίων το οποίο θα μπορούσε να φέρει μία γρήγορη ανοδική αντίδραση. Αν διασπαστεί πειστικά, σενάριο που προς το παρόν δεν μπορεί να θεωρηθεί το πιθανότερο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη πτωτική κίνηση με απώτερο στόχο τα 240 δολάρια. Ουσιώδη αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο δεν πρέπει να περιμένουμε όσο η μετοχή βρίσκεται κάτω από τα 433 δολάρια.

Pinterest (PINS NASDAQ)

Το, όλο και πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, από το οποίο λείπουν η τοξικότητα και τα ψεύτικα νέα, έχει διαγράψει μία εντυπωσιακή πορεία από το χαμηλό των 10 δολαρίων πριν ένα χρόνο μέχρι τα 89 πριν λίγες εβδομάδες. Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι οδήγησε όλο και περισσότερο κόσμο προς το Pinterest και τις συλλογές αντικειμένων που αναρτούν οι χρήστες του. Συνεπεία αυτού, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας συνεχώς βελτιώνονται καθώς αυξάνονται τα έσοδα από διαφημίσεις και οι αμοιβές της εταιρείας από τις πωλήσεις που γίνονται μέσω του δικτύου της.

Μετά την επίτευξη των νέων υψηλών, είναι φανερό πως η μετοχή έχει μπει σε μία διαδικασία διόρθωσης της μεγάλης ανόδου. Αν, όπως φαίνεται, η πρώτη στήριξη των 76 δολαρίων έχει διασπαστεί, έχουμε ως πρώτο στόχο τα 68,5 δολάρια, και σε περίπτωση διάσπασης και αυτού του επιπέδου, θα μπορούσαμε να δούμε και τα 54. Από την άλλη μεριά, η ανοδική διάσπαση της περιοχής των 87,24 δολαρίων θα ανοίξει τον δρόμο για τα 97.

Canopy Growth Corporation (CGC NASDAQ)

Μία από τις σημαντικότερες, εισηγμένες σε χρηματιστήριο, εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή και πώληση προϊόντων κάνναβης για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση, έχει διαγράψει και αυτή μία εντυπωσιακή πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, ξεκινώντας από τα 10 δολάρια. Η επικράτηση του Δημοκρατικού κόμματος και η εκλογή του προέδρου Biden έστρεψαν το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών στον κλάδο ενόψει της πιθανότατης επίσπευσης των διαδικασιών αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, στις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την «τρελή εβδομάδα της κάνναβης» πριν ένα μήνα, μέσα στην οποία οι μετοχές του κλάδου στην αρχή διπλασιάστηκαν και μετά έχασαν όλα τα κέρδη, η μετοχή προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Το «παλαβό» υψηλό των 56 δολαρίων και η γρήγορη επιστροφή προς τα 30 πιθανότατα σηματοδοτεί την είσοδο σε μία διαδικασία σχηματισμού κορυφής που μπορεί να κρατήσει καιρό. Το επίπεδο των 30 δολαρίων δείχνει αρκετά ισχυρό και πτωτική διάσπασή του μπορεί να μας οδηγήσει προς τα 24. Σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η ανοδική διάσπαση των 39 δολαρίων, ο πρώτος στόχος βρίσκεται κοντά στα 44.

Fastly (FSLY NASDAQ)

Η πρωτοπόρος εταιρεία του Edge Cloud, που βοηθάει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις ιστοσελίδες τους πιο γρήγορες και πιο ασφαλείς, διέγραψε μία πολύ καλή πορεία καθώς η αυξημένη χρήστη του διαδικτύου για πάρα πολλές χρήσεις μέσα στο 2020 ανέβασε πολύ και την δουλειά της και τα οικονομικά της αποτελέσματα. Η εξαγορά της Signal Sciences ενίσχυσε την θέση της στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας και έκανε το προϊόν της πιο ολοκληρωμένο. «Προβληματικό» σημείο αποτέλεσε το γεγονός πως η Tik Tok ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της, γεγονός που την έμπλεξε στην εκστρατεία του πρώην προέδρου Trump κατά της κινεζικής εταιρείας και έπληξε και τα αποτελέσματά της.

Η τεράστια άνοδος μέσα σε έναν χρόνο, από τα 11 στα 136 δολάρια, δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον και από τις αρχές του Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει μία σοβαρή διόρθωση. Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η μετοχή πιθανότατα θα δοκιμάσει την σοβαρή στήριξη των 60-62 δολαρίων, πιθανή διάσπαση της οποίας θα φέρει συνέχιση της πτώσης προς τα 50, ίσως και χαμηλότερα. Το σημείο που πρέπει να διασπαστεί ανοδικά για να πειστούμε πως κάτι αλλάζει είναι τα 77,50 δολάρια, διάσπαση των οποίων θα μας οδηγήσει προς τα 88.

Jumia (JMIA NYSE)

Η, πολλά υποσχόμενη, αφρικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικών πληρωμών και logistics χάρισε τρομερές συγκινήσεις στους μετόχους της. Από τα χαμηλά των 2,15 δολαρίων την άνοιξη του 2020 σκαρφάλωσε μέχρι τα 69 στις αρχές του Φεβρουαρίου που μόλις μας πέρασε. Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η Αφρικανική ήπειρος έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών που ψάχνουν για μεγάλες ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια.

Η αναπόφευκτη διόρθωση που ξεκίνησε πριν έναν μήνα, έχει φέρει την μετοχή της εταιρείας κοντά στο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 37,70 δολαρίων. Διάσπαση αυτού θα ανοίξει τον δρόμο για βαθύτερη διόρθωση προς τα 25 δολάρια. Αντίθετα, μία ανοδική αντίδραση που θα την φέρει πειστικά πάνω από τα 50, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των 55 δολαρίων, υπέρβαση των οποίων θα αυξήσει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των υψηλών της μετοχής στα 69 δολάρια.

Palantir (PLTR NYSE)

Η, κατά πολλούς αμφιλεγόμενη, εταιρεία που παράγει λογισμικό ανάλυσης δεδομένων το οποίο χρησιμοποιούν πολλές αντιτρομοκρατικές και αντικατασκοπευτικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, μπήκε στο χρηματιστήριο το περασμένο φθινόπωρο, με τιμή 10 δολαρίων. Οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα δραστηριοποίησής της, το επιτυχημένο επιχειρηματικό παρελθόν του βασικού της μετόχου Peter Thiel και το γεγονός πως (από δική της επιλογή) δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Κίνα, βοήθησαν την μετοχή να φτάσει μέχρι και τα 45 δολάρια.

Οι μεγάλες πωλήσεις μετοχών από διευθυντικά στελέχη ενόχλησαν κάπως την αγορά και έφεραν πιο γρήγορα την φυσιολογική διόρθωση. Η μετοχή προσέγγισε γρήγορα τα 25 δολάρια και δοκιμάζει την σημαντική στήριξη των 22,8, διάσπαση της οποίας θα μας οδηγήσει τουλάχιστον μέχρι τα 20 δολάρια. Από την άλλη μεριά, πειστικό κλείσιμο πάνω από τα 25,65 θα μας δώσει αγοραστικό σήμα με στόχο τα 30 – 32 δολάρια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.