Εμφατική επιστροφή των αγορών – Ισχυρή αντίδραση στο ΧΑ

Εμφατική επιστροφή των αγορών – Ισχυρή αντίδραση στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε γενικευμένη ανοδική αντίδραση με ποιοτικά στοιχεία και δυναμική που ξεπερνά την τεχνικής φύσης αποφόρτιση επιδόθηκαν διεθνώς οι χρηματιστηριακές αγορές, επηρεάζοντας θετικά και το ελληνικό χρηματιστήριο που μετά από ένα εξαήμερο πτώσης επανήλθε με δυναμική κίνηση, κλείνοντας πλησίον των υψηλών ημέρας, με αύξηση τζίρου και άνοδο των περισσότερων μετοχών.

Τόσο οι ευρωπαϊκοί όσοι και οι αμερικανικοί δείκτες από τη Δευτέρα έδειξαν τις διαθέσεις αντίδρασης κλείνοντας θετικά, ενώ σήμερα η θετική «επιστροφή» των ασιατικών δεικτών, έδωσε το σήμα περαιτέρω εξομάλυνσης της ανησυχίας λόγω του ιού από την Κίνα.

Έτσι, οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντιδρούν δυναμικά ανοδικά έως και 1,70% περιορίζοντας σημαντικά τη ζημιά της περασμένης εβδομάδας, ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street καταγράφουν ράλι αντίδρασης, με τον Dow Jones να ενισχύεται 440 μονάδες ή σε ποσοστό 1,56%.

Η συμπεριφορά των αγορών δείχνει ότι παρ' ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, εντούτοις – τουλάχιστον προς το παρόν – η επέκταση της ασθένειας αλλά και οι απώλειες από αυτήν δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν υπέρμετρο πανικό.

Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τέτοιο... πανικό και τέτοια γενικευμένη ανησυχία, με το κλείσιμο παγκόσμιων αλυσίδων στην Κίνα, διακοπή αεροπορικών συγκοινωνιών και όλα τα υπόλοιπα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά όχι μια κατάσταση που να δικαιολογεί πανικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές θα συνεχίζουν να «μετρούν» και να ζυγίζουν τις επιπτώσεις που κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι έως τώρα, με αρκετούς οίκους να κάνουν λόγω για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αποκλειστικά λόγω του ιού.

Μέσα σ' αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά, κινούμενο όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, με σχεδόν σύσσωμο τον FTSE 25 και τον Mid Cap σε άνοδο εν μέσω μερικής αύξησης της αξίας συναλλαγών, αλλά και κλείσιμο πλησίον των υψηλών ημέρας.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 916,75 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,47%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 911,10 μονάδες (+0,84%) και υψηλό στις 917,65 μονάδες (+1,57%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,6 εκατ. ευρώ, με τα 6,62 εκατ. ευρώ ήτοι το 10% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean Airlines. Ο ΟΤΕ δέσποσε συνολικά στο τζίρο, διακινώντας 13,73 εκατ. ευρώ. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.295,40 μονάδες με άνοδο 1,18%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 836,57 μονάδες με άνοδο 0,73%, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.256,27 μονάδες με άνοδο 2,48%. Οι τράπεζες, συγκριτικά με το υπόλοιπο χρηματιστήριο υστέρησαν, με την Alpha Bank να κλείνει με πτώση 0,50%, ενώ ξεχώρισαν οι Eurobank και Πειραιώς με άνοδο 2,10% και 1,50% αντίστοιχα.

Στον ευρύτερο Large Cap, αντίδραση άνω του 3% έβγαλαν οι Viohalco, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis, ενώ άνω του 2% κέρδισαν οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development. Στον Mid Cap, μόνο οι Κρι Κρι και Ικτίνος έκλεισαν σε ήπια αρνητικό έδαφος, ενώ ξεχώρισαν με καλή αντίδραση άνω του 3% τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Autohellas, Attica Bank, MIG, Intercontinental, Cenergy Holdings και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 92 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 25 που υποχώρησαν.