Κυριαρχούν οι πωλητές στο Χ.Α. σε μια ακόμη ρηχή συνεδρίαση

Κυριαρχούν οι πωλητές στο Χ.Α. σε μια ακόμη ρηχή συνεδρίαση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εύλογα σημάδια κόπωσης παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2019, όπου έδωσε σημαντικότατα κέρδη πρωτίστως στις τράπεζες αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό. Η αγορά μετά από ένα ράλι περίπου 115 μονάδων από τις 615 έως τις 730 μονάδες που ήταν το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό υψηλό, βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης και επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων.

Παράλληλα, περιμένει τους επόμενους καταλύτες που θα μπορούσαν εκ νέου να ξυπνήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, ή να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων. Άλλωστε είμαστε στο φινάλε της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2018, με κορυφαίους ομίλους να δημοσιεύουν μεγέθη, ενώ σειρά σήμερα και αύριο παίρνουν και οι τράπεζες.

Για κάποιους τα όποια βελτιωμένα μεγέθη είναι «μέσα» στις τιμές, για κάποιους άλλους, η αγορά είναι περισσότερο ψυχολογία και λιγότερο «λογιστικές» - αθροιστικές πράξεις και μέσω αυτής της διαδικασίας και των διαφορετικών προσεγγίσεων, συνεχίζεται η διαφορετική ανάγνωση της πραγματικότητας της αγοράς.

Πάντως, αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι πως η αγορά εστιάζει στη μεγάλη εικόνα και στο όποιο μειωμένο country risk όπως αυτό αντανακλάται στις αποδόσεις ομολόγων και λιγότερο στην... ποιότητα των επιμέρους αποτελεσμάτων, πολλά από τα οποία έχουν μερικώς προεξοφληθεί, όπως δείχνει η σημερινή πτώση της μετοχής της Μυτιληναίος.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 710 μονάδες με πτώση 0,40%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ. Στήριγμα στη διακράτηση της κρίσιμης περιοχής των 700 – 710 μονάδων δίνουν σήμερα τίτλοι μεγάλης επιρροής όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Στις τράπεζες, η Εθνική υποχωρεί κατά 2,98%, η Πειραιώς -2,56%, η Alpha Bank -1,07%, ενώ η Eurobank ενισχύεται κατά 0,44%.

Στον ευρύτερο Large Cap απώλειες άνω του 2% έχει η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Στον Mid Cap μόνο οι Ικτίνος και MIG είναι σε θετικό πρόσημο, ενώ απώλειες σημειώνουν οι Space Hellas, Intralot, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, AVAX, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν τίτλοι όπως Ιατρικό Αθηνών, Ίντεργουντ, ΑΕΓΕΚ, Αλουμύλ, Κρέτα Φαρμ, ΑΝΕΚ, Σελόντα, Frigoglass, Εβροφάρμα και Έλτον, ενώ υποχωρούν οι Βαρβαρέσος, Παΐρης, Revoil, Audiovisual, Mevaco και Centric. Στο σύνολο της αγοράς, οι short υπερτερούν πολύ, καθώς 75 μετοχές υποχωρούν, έναντι μόλις 35 που ενισχύονται.