Εμφανής η κόπωση στο ΧΑ, μεγάλη πτώση στον τζίρο

Εμφανής η κόπωση στο ΧΑ, μεγάλη πτώση στον τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη δεύτερη σερί πτωτική και την 4η στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τα σημάδια κόπωσης και επιφυλακτικότητας, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων και δεδομένων, ύστερα από το ισχυρότατο ράλι του πρώτου εξαμήνου.

Η ελληνική αγορά το πρώτο μισό του έτους έχοντας άνοδο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη άνω του 41% και σε επίπεδο τραπεζικού άνω του 83%, είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, πραγματοποιώντας το καλύτερο εξάμηνο από των τελευταίων 21 ετών, από το μακρινό 1998. Τα κέρδη ήταν ιλιγγιώδη και τέτοια που πολλά χρόνια έχουν να φανούν στην αγορά, ακόμη και στο χώρο του FTSE 25, όπου η πλειονότητα των μετοχών είχε άνοδο από 20% και άνω!

Οι τράπεζες από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά ξεκίνησαν ένα μνημειώδες ράλι που έδωσε αποδόσεις έως και 320%, όμως σταδιακά το καλό κλίμα και η διαδικασία προεξόφλησης μεταγγίστηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Εύλογα λοιπόν μετά την επιβεβαίωση του κεντρικού στοιχήματος της προεξόφλησης, ήτοι της επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ., η αγορά διορθώνει, αναδιατάσσεται, κατοχυρώνει κέρδη και επανεκτιμά την κατάσταση κάτω από τα νέα δεδομένα.

Η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα ήταν διορθωτική, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 4,06%, τον FTSE 25 στο -5,38% και τον τραπεζικό δείκτη στο -12%, ενώ πτωτικά ξεκίνησε και η δεύτερη μετεκλογική εβδομάδα, με το Γ.Δ. όμως να κρατά τα... βασικά τεχνικά σημεία αναφοράς, ήτοι την ευρύτερη περιοχή των 840-850 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητική τροχιά, έκλεισε στις 851,28 μονάδες με πτώση 0,82%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 863,13 μονάδες (+0,56%) λίγο μετά το ξεκίνημα και χαμηλό στις 840,42 μονάδες (-2,09%) λίγο πριν τις 14:00 μ.μ.

Δηλαδή ο Γ.Δ. κράτησε όχι μόνο τη ζώνη των 840 μονάδων αλλά και τις 850 μονάδες, ενώ είναι θετικό ότι το κλείσιμο ήταν μακριά από το χαμηλό ημέρας. Κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης που μαρτυρά και τη στάση αναμονής των επενδυτών ήταν η μεγάλη μείωση της αξίας συναλλαγών που κατήλθε στα 54,60 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένος από τα 81 και πλέον εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.

Μάλιστα, το 13,66% του τζίρου ήτοι 7,38 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και Jumbo. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.114,23 μονάδες με πτώση 0,75%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.330,46 μονάδες με μικρή άνοδο 0,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 732,78 μονάδες με πτώση 0,50%.

Μόλις στα 21,1 εκατ. ευρώ ήταν ο συνολικός τζίρος των τραπεζών, ενώ διακίνησαν συνολικά μόλις 13,72 εκατ. μετοχές! Μάλιστα, καμιά μετοχή δεν ξεπέρασε σε τζίρο τα 6 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και της μεγάλης ρηχότητας της αγοράς.

Η συνεδρίαση έγινε στον απόηχο της πρώτης μετεκλογικής εξόδου στις αγορές, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αύριο Τρίτη προχωρά σε ένα νέο 7ετές ομόλογο, ενώ ήδη ορίστηκαν οι έξι ανάδοχοι. 

Το οικονομικό επιτελείο έδωσε το πράσινο φως για μια νέα έκδοση, μετά τις αλλεπάλληλες θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ προς το Χρηματιστήριο, δίνεται εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Societe Generale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%, είτε 1,90% είτε 1,80%, ξεπερνώντας έτσι τον ετήσιο στόχο του ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές (μετά τα 5 δισ. που αντλήθηκαν συνολικά από τις εκδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς).

Σ'' ότι αφορά τα επιμέρους στατιστικά, πιέσεις άνω του 4% δέχτηκαν οι Τιτάν και ΟΛΠ, στο -3,85% η Πειραιώς, -3,36% η ΓΕΚ Τέρνα, -2,40% η ΔΕΗ, -2,08% η Cenergy Holdings, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Viohlaco και Fourlis.

Σε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Σαράντης, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν καλύτερη με μεικτά πρόσημα. Κέρδη άνω του 4% είχε η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι AVAX και Intrakat, άνω του 2% οι Intracom Holdings και Κέκροπας, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Κρι Κρι, AS Company, Quest Συμμετοχών, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Λανακάμ, Καραμολέγκος, Inform Λύκος, Σωλ. Τζιρακιάν, Forthnet, ANEK, Ιατρικό Αθηνών, Profile, Briq Properties και Κτήμα Λαζαρίδη. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Βιοτέρλ, Ιντερτέκ, Lavipharm, Επίλεκτος, Audiovisual, Δομική Κρήτης, Newsphone, Σελόντα, Attica Συμμετοχών, Μουζάκης, Έλαστρον και Byte Computer. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που κινήθηκαν χαμηλότερα.