Ελπίδες και για το ΧΑ από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος

Ελπίδες και για το ΧΑ από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος

Σημαντική βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και σ’ όλα τα επενδυτικά assets, με τις μετοχές να αντιδρούν από τα χαμηλά, ενώ βελτίωση καταγράφουν τόσο οι τιμές του πετρελαίου, όσο και των υπολοίπων εμπορευμάτων. 

Χθες ο Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 21.000 μονάδες έχοντας κέρδη 13% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ για πρώτη φορά το Μάρτιο συμπλήρωσε δύο σερί ανόδους. Κυρίαρχος καταλύτης ήταν τα θετικά μηνύματα από τη Γερουσία αναφορικά με το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που αλλάζει τα δεδομένα. 

Η επικείμενη συμφωνία στο Κογκρέσο ήταν ο καταλύτης που ώθησε και τις ευρωπαϊκές αγορές σε αντίδραση για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς μετά το ράλι της Τρίτης συνέχισαν ανοδικά και χθες, βελτιώνοντας περαιτέρω την εικόνα τους. 

Ο Stoxx 600 μετά το +8,40% της Τρίτης κέρδισε επιπλέον 3,09%, με άνοδο άνω του 4% συνέχισαν CAC 40 και FTSE 100, ενώ ο DAX μετά το +10,98% της Τρίτης κέρδισε επιπλέον 1,79% χθες. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που «έχασε» τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω της εθνικής εορτής, καλείται σήμερα να «επιβεβαιώσει» την προσπάθεια των τελευταίων συνεδριάσεις για κατοχύρωση της ευρύτερης ζώνης των 550 μονάδων. 

Θυμίζουμε πως το Χ.Α. έχει υπερβάλει στην πτώση έναντι των διεθνών αγορών, καθ’ ότι πρόκειται για μια ρηχή, μικρή και περιφερειακή αγορά, που πολύ εύκολα «ρετουσάρεται» από τις μεγάλες κινήσεις πολύ λίγων ισχυρών χαρτοφυλακίων. 

Πάντως, έχει συμπληρώσει μετά από καιρό τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στις τέσσερις τελευταίες, ενώ για 4η συνεδρίαση έχει κρατήσει την περιοχή των 500 μονάδων, προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα βάση στη ζώνη των 500 – 550 μονάδων. 

Βεβαίως, πολύ συχνά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τις ανοδικές αντιδράσεις των διεθνών αγορών, ή υστερεί σε αντίδραση, έναντι αυτών. Μένει να δούμε λοιπόν αν σήμερα διορθώσουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες από πιθανή αποκόμιση των κερδών του διημέρου, πως θα συμπεριφερθεί το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις τελευταίες ημέρες είναι αξιοσημείωτο το ξύπνημα αρκετών μετοχών της πραγματικής οικονομίας, από τον ευρύτερο κλάδο της βιομηχανίας, των υποδομών, της ενέργειας, αλλά και άλλων κλάδων που βγάζουν – μικρότερες ή μεγαλύτερες - αντιδράσεις μερικής αποκατάστασης. 

Μετοχές όπως ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Viohalco, Jumbo, Coca Cola HBC, Lamda Development κ.α. έβγαλαν καλή αντίδραση την Τρίτη, οπότε μένει να δούμε αν θα κρατήσουν σήμερα τα κέρδη τους. 

Θυμίζουμε πως την περασμένη Τρίτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 552,45 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 7,68%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.332,49 μονάδες με άνοδο 8,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 10,90%, προερχόμενος από το τεράστιο άδειασμα σε ποσοστό 13,94% της Δευτέρας. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ποιότητα της αντίδρασης της Τρίτης στο Χ.Α. και το κατά πόσο ξεφεύγει από την τεχνικής φύσης κίνηση – ξέσπασμα, θα φανεί σήμερα και στις προσεχείς συνεδριάσεις. Άλλωστε, το Χ.Α. τελευταία έχει κίνηση – ασανσέρ, στοιχείο που μαρτυρά τη διαταραγμένη ψυχολογία, το μεγάλο volatility των καιρών, αλλά και την πιστοποίηση ότι γίνονται μόνο βραχυχρόνιου τύπου πονταρίσματα, καθαρά ημερήσιας ή διήμερης στόχευσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά ορατότητα για κάτι πιο μακροπρόθεσμο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο ή πτώση, άνω του 7%! Κάτι καθόλου συνηθισμένο, έστω και για τη ρηχή ελληνική αγορά. Την περασμένη Πέμπτη έκλεισε με άνοδο 7,78%, την Παρασκευή ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,68%, τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 7,58%, ενώ την Τρίτη αντέδρασε με το +7,68%! 

Κλειδί πάντως που θα προσδώσει μεγαλύτερη ποιότητα στην όποια ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σήμερα ή προσεχώς, θα είναι η αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, που τελευταία έχει μειωθεί. 

Την Τρίτη π.χ. μπορεί ο συνολικός τζίρος να έφτασε στα 104 εκατ. ευρώ, όμως ο «καθαρός» τζίρος, χωρίς τα πακέτα, ήταν μόλις 63 εκατ. ευρώ.