7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Έλληνες καλλιτέχνες υμνούν τη θάλασσα στην γκαλερί Καψιώτη

Έλληνες καλλιτέχνες υμνούν τη θάλασσα στην γκαλερί Καψιώτη

Δεκαεννέα γνωστοί ζωγράφοι και γλύπτες συμμετέχουν με έργα τους σε μια ομαδική έκθεση που φέρνει το καλοκαίρι στον Πειραιά. Μια καινούργια σοδειά έργων με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, τιτλοφορείται «Θάλασσα όπως έρως». Σάμιος, Σόρογκας, Χάρος, Βέργη, Λίτη και Παλλαντζάς είναι μερικά από τα ονόματα που συγκεντρώνει η πειραιώτικη γκαλερί.

Σωτήρης Σόρογκας

Από τις τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι άνθρωποι προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη θάλασσα ζωγραφικά, να κρατήσουν λίγη από τη δύναμη και τη γοητεία της. Η θάλασσα ως βίωμα και μνήμη εξακολουθεί με την ίδια ένταση να συγκινεί τον καλλιτέχνη και να αποτελεί ένα χώρο ιδιαίτερο, όπου χρησιμοποιεί ως "καμβά" των εικαστικών του προβληματισμών και αναζητήσεων. Έτσι, το διαχρονικό θέμα της θαλασσογραφίας, είτε παραμένει στο χρωστήρα των σύγχρονων δημιουργών, είτε γίνεται «σκηνικό» για να πλαισιώσει τον έρωτα, τον πόθο, το πάθος ή τη μοναξιά. Μια καινούργια σοδειά από καταξιωμένους καλλιτέχνες με έργα που υμνούν το υγρό στοιχείο, έχει συγκεντρώσει η Σοφία Καψιώτη και μας τα παρουσιάζει στην ομώνυμη γκαλερί στον Πειραιά υπό τον τίτλο «Θάλασσα όπως έρως». Tο ότι η έκθεση γίνεται στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μαγνητίζει με ευφάνταστο τρόπο το απέραντο γαλάζιο και οδηγεί το βλέμμα του θεατή εκεί όπου σμίγουν η θάλασσα κι ο ουρανός.

Στάθης Βατανίδης

Βαθιά μπλε η «ψυχή» της θάλασσας στο έργο της Χρύσας Βέργη, «Ελλάδα» βρίσκεται σε μια αιώνια συνομιλία με το βράχο. Σαν νιφάδες οι παφλασμοί του λευκού κύματος στο νερό, «μάρτυρες» αυτής της άλλοτε ήρεμης και άλλοτε έντονης συνομιλίας. Μέγας τεχνίτης στο να χαρίζει αιωνιότητα στη στιγμή ο Παύλος Σάμιος. Η πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Η θάλασσα και δίπλα το τραπέζι με το τρατζιστοράκι, ένας φάκελος τα γραμματόσημα και ένα γράμμα που ίσως κλείνει μέσα του τις διακοπές.

Χρύσα Βέργη

«Ατίθαση» και ασίγαστη η θάλασσα στα έργα της Μαρίας Κτιστοπούλου «Φλοίσβος» και «Θάλασσα», ενώ αγέρωχος ο βράχος υψώνεται στα γκριζογάλανα νερά από το έργο του Βαγγέλη Ρήνα. Παραδίπλα, η δίνη και η άγρια ομορφιά του στροβίλου απεικονίζεται στο έργο του Παναγιώτη Σιάγκρη.

Το άπλετο φως του καλοκαιριού και η ξενοιασιά του παιδιού στην παραλία αποτυπώνεται στο έργο του Σωτήρη Ανδριανού. Στο ίδιο κλίμα, το έργο του Στάθη Βατανίδη υμνεί το παιχνίδι με τα νερά, καθώς οι κολυμβητές απολαμβάνουν τα δώρα του καλοκαιριού. Την αρμονική συνύπαρξη της θάλασσας με την ομορφιά του τοπίου απηχεί μοναδικά το έργο του Μανώλη Χάρου, ενώ ο συνδυασμός του γαλάζιου της θάλασσας και του λευκού των βότσαλων όπως το ξέρει καλά ο Σωτήρης Σόρογκας, επιβάλλεται στο βλέμμα του θεατή.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ζωγράφοι: Αδαμάκης Γιάννης , Ανδριανός Σωτήρης, Βέργη Χρύσα, Βατανίδης Στάθης, Καπελιάρη Ράνια, Κτιστοπούλου Μαρία, Μπάικας Ραφαήλ , Παλλαντζάς Χρήστος, Ρήνας Βαγγέλης, Σάμιος Παύλος, Σαριδάκης Μανώλης, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σόλιδακης Βασίλης, Σόρογκας Σωτήρης, Τόλης Κωνσταντίνος, Χάρος Μανώλης.

Στάθης Βατανίδης

Γ. Αδαμάκης

Γλύπτες: Γαβαλάς Στέλιος, Λίτη Αφροδίτη, Καλαφάτης Νίκος, Καστρινάκης Αντώνης

Την έκθεση εγκαινιάζει ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης την Παρασκευή 28 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 12.00 έως τις 21.00 μ.μ. Διάρκεια έως 19 Ιουνίου.

Μ. Χάρος

Γκαλερί Καψιώτη: Αλκιβιάδου 153 Πειραιάς, τηλ. 210 4129257