«Ελεύθερη πτώση» 10% στη Wall - Η χειρότερη ημέρα από το 1987

«Ελεύθερη πτώση» 10% στη Wall - Η χειρότερη ημέρα από το 1987

Ελεύθερη πτώση 10% σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες, σε μια ιστορική «βουτιά», καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα από το 1987, στον απόηχο του χαρακτηρισμού του κορονοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ να ανακοινώσει την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 2.352 μονάδες ή 10% καταλήγοντας στις 21.200,62 μονάδες, στη χειρότερη πτώση από την «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, όπου κατέρρευσε πάνω από 22%. Ο S&P 500 έχασε 9,5% στις 2.480,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε 9,4% στις 7.201,80 μονάδες. 

Σημειώνεται πως για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα οι συναλλαγές διεκόπησαν για 15 λεπτά καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 7%, ποσοστό κατά το οποίο ενεργοποιείται το σχετικό αυτόματο σύστημα προστασίας.

«Οδεύουμε προς μια παγκόσμια ύφεση», είπε μιλώντας στο Squawk Box του cnbc ο Mohamed El-Erian. 

«Ο κορονοϊός είναι τρομακτικός και ο κόσμος δεν ξέρει τι να περιμένει», ανέφερε στο cnbc η Kathy Entwistle της UBS. «Είναι σαν να έρχεται τσουνάμι. Ξέρουμε ότι θα χτυπήσει αλλά κανείς δεν γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες, με ισχύ από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Από το μέτρο θα εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Εξάλλου, «ανάχωμα» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς δεν κατάφερε να βάλει ούτε η ανακοίνωση της Fed πως θα «ρίξει» στην οικονομία πάνω από 500 δισ. δολάρια μέσω επαναγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Οι επενδυτές έδειξαν ότι περίμεναν μεγαλύτερη παρέμβαση τόσο από τον αμερικανό πρόεδρο όσο και από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. 

Προς τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας δεκαετίας το πετρέλαιο

Οι τιμές του αμερικανικού αργού κατέγραψαν ισχυρή πτώση, ενώ ανάμεσα στα futures της ενέργειας οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, με τις τιμές να χάνουν πάνω από 19% κλείνοντας κάτω από τα 1 δολάριο το γαλόνι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Το WTI, παραδόσεως Απριλίου, έχασε 1,48 δολάρια ή 4,5% στα 31,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε 2,57 δολάρια ή 7,2% στα 33,22 δολάρια.

Τόσο το Brent και WTI διαπραγματεύονται 50% χαμηλότερα από τα υψηλά τους τον Ιανουάριο, ενώ οι ημερήσιες απώλειες που είχαν καταγράψει τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Πτώση 4% και για το χρυσό

Από το sell off δεν ξέφυγε ούτε «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο» του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί 4%, ενώ η πλατίνα και το ασήμι έχασαν 10% και 7% αντίστοιχα. 

AP Photo/Richard Drew