Ελεύθερη πτώση 1.164 μονάδων στον Dow - Οι μεγαλύτερες απώλειες από το 2020

Ελεύθερη πτώση 1.164 μονάδων στον Dow - Οι μεγαλύτερες απώλειες από το 2020

Βουτιά κατέγραψε η Wall Street με το Dow Jones να κλείνει με απώλειες 1.164  μονάδων, τις μεγαλύτερες από το 2020, έπειτα από προειδοποιήσεις μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος τους λόγω της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού. Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα των Τarget και Walmart ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία, μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Σε αυτό το κλίμα ο Nasdaq έχασε 4,73%, o S&P 500 4,04% και ο Dow 3,57%. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Οι μετοχές των μεγαλύτερων λιανέμπορων Walmart και Target υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 6,79% και 24,93%. Με πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές, ενώ απώλειες 0,12% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.  Το brent χάνει 2,12%, ενώ ανοδικά κινείται ο χρυσός. Στο -1,26% και τα 92,9 ευρώ το φυσικό αέριο.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Fed, είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι δε θα διστάσει να υποστηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να αρχίσουν οι τιμές να πέφτουν ξανά προς ένα «υγιές» επίπεδο. Μιλώντας σε συνέδριο της WSJ σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων όταν «βρεθούμε στο κατάλληλο επίπεδο που οι οικονομικές συνθήκες δείξουν ότι ο πληθωρισμός ξεκινήσει να μειώνεται». «Δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επενδυτές στη Wall Street προχώρησαν σήμερα σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετά τα αποτελέσματα των Target και Walmart που δείχνουν πως ο πληθωρισμός ανεβαίνει και επηρεάζει πλέον τους λιανέμπορους.

Tα αποτελέσματα Walmart και Target

Η Walmart περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους, σηματοδοτώντας ένα μεγαλύτερο πλήγμα στα περιθώρια κερδοφορίας του κολοσσού λιανικής από την αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες, στα προϊόντα στα ράφια της, στα τρόφιμα, έως στα καύσιμα και στην εργασία. Επίσης, η αύξηση του μισθολογικού κόστους οδήγησε σε αύξηση των λειτουργικών δαπανών ως ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων, κατά 45 μονάδες βάσης στο α΄ τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σχεδόν 25% στα 2,05 δισ. δολάρια στο τρίμηνο.

H Target από την πλευρά της ανακοίνωσε στο τρίμηνο μειωμένα κέρδη κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία μάλιστα προειδοποιεί για μεγαλύτερο πλήγμα στα περιθώρια κέρδους της εξαιτίας της αύξησης του κόστους καυσίμων και των μεταφορικών. Στο τρίμηνο το μεικτό περιθώριο κέρδους έπεσε στο 25,7% από 30%, με την εταιρεία λιανικής να πουλά κάποια προϊόντα σε μειωμένες τιμές, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης από τους καταναλωτές και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Περνώντας στις ευρωαγορές ο Dax σημείωσε απώλειες 1,26% στις 14.008 μονάδες, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,14%, ο FTSE 1,07%, ο CAC 1,2% και ο FTSE MIB 0,85%. 

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά από τα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέσω του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι είναι αποφασισμένος να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,94%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Τετάρτη. Συρρίκνωση μικρότερη του 1,8% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψαν οριακές απώλειες, με τον Shanghai Composite να χάνει 0,27%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,13%.

Το Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,21%. Οι αυστραλιανές μετοχές σημείωσαν επίσης κέρδη καθώς ο S&P/ASX 200 ανέβηκε 0,99%.Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε 0,31% υψηλότερα.

Το brent σημειώνει πτώση 2,12% στα 109  δολάρια ανά βαρέλι και το WTI 1,79% στα 110,42 δολάρια. Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός κερδίζει  0,042% στα 1.819 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει απώλειες 0,57%, ο χαλκός 1,4%, η πλατίνα χάνει 2,08% και το παλλάδιο υποχωρεί 2%.