Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ που κράτησε τις 880 μονάδες

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ που κράτησε τις 880 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία διόρθωσης των διεθνών αγορών ακολούθησε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει λίγο πάνω από τις 880 μονάδες και σχεδόν στα επίπεδα που είχε στο κλείσιμο του Οκτώβρη, συνεχίζοντας τον τρέχοντα μήνα να έχει πορεία ισορροπίας, με μεικτά πρόσημα και μοιρασμένα το ευρύτερο ταμπλό.

Σε διεθνές επίπεδο, οι καθυστερήσεις και η καλλιέργεια κλίματος θολούρας γύρω από την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας έχει δώσει την ευκαιρία στις αγορές να διορθώσουν και να αποσυμπιεστούν, κάτι ιδιαιτέρως απαραίτητο μετά τις υπερβολές που έχουν λάβει χώρα, ειδικά στη Wall Street.

Μετά τα διαρκή ιστορικά υψηλά και και την πρωτοφανή... υπερφόρτωση του συστήματος και στους τρεις δείκτες της Wall Street, το τελευταίο τριήμερο υπάρχει διόρθωση, δίνοντας «γραμμή» και στις υπόλοιπες αγορές σε Ευρώπη και Ασία για αποφόρτιση. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η διόρθωση, εξαρτάται κατά απόλυτο τρόπο από τις διαρροές αναφορικά με τις εμπορικές συζητήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Το... έργο το έχουμε δει πολλάκις εδώ και 13 μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου του 2018 οπότε και πρωτοξέσπασε η διαμάχη, η οποία όμως έκτοτε δεν έχει αποτρέψει στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία να διογκώνεται ακόμη περισσότερο, συντηρώντας με μεγάλη δυναμική το μεγαλύτερο και πιο πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών.
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, η μικρή, αναπτυσσόμενη και περιφερειακή ελληνική αγορά, προσπαθεί να βρει τις νέες της ισορροπίες, ύστερα από το ράλι που έχει λάβει χώρα το 2019, φέρνοντας το Γ.Δ. πλησίον των υψηλών του καλοκαιριού.

Ο Γ.Δ. «ακούμπησε» τις 896,44 μονάδες ενδοσυνεδριακά στο υψηλό της Δευτέρας, κλείνοντας όμως χαμηλότερα έκτοτε, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη κινήθηκε διορθωτικά. Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 883,39 μονάδες με πτώση 0,78%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το υψηλό των 890,47 μονάδων (στο άνοιγμα) έως το χαμηλό των 881,98 μονάδων λίγο πρι τις 16:00 μ.μ.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,09 εκατ. ευρώ, με τα 5,18 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Motor Oil, Autohellas και Πειραιώς. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.201,84 μονάδες με πτώση 0,73%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 881,52 μονάδες με πτώση 1,35%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.218,82 μονάδες με πτώση 0,41%.

Οι τράπεζες κινήθηκαν εκ νέου διορθωτικά, με την Alpha Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 2,43%, Πειραιώς -1,22%, Εθνική -0,98% και Eurobank -0,52%. Στον ευρύτερο Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis και αμετάβλητη η Aegean Airlines.

Η Jumbo διόρθωσε σε ποσοστό 2,97%, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν μετοχές όπως Motor Oil, Titan, Viohalco, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings και Σαράντης.

Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap απώλειες άνω του 2% είχαν οι MLS, AVAX και Ικτίνος, ενώ άνω του 1% έχασαν οι MIG, Attica Bank και Πλαίσιο. Θετικά έκλεισαν μόνο οι Intrakat, Κρι Κρι, Intracom Holdings, Profile και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις θετικά έκλεισαν τίτλοι όπως Forthnet, Φιερατέξ, ΑΝΕΚ, Μαθιός, Frigoglass, Κυριακούλης, Εβροφάρμα και Κορδέλλου, ενώ υποχώρησαν οι Βιοτέρ, Sato, Επίλεκτος, Παΐρης, Ίλυδα, Δομική Κρήτης, Newsphone, Paperpack, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Byte Computer, Revoil, Trastor, Γενική Εμπορίου και Κλωστ. Ναυπάκτου. Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 83 που υποχώρησαν.