Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ με σημαντική μείωση τζίρου

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ με σημαντική μείωση τζίρου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η απουσία «φρέσκων» ειδήσεων και καινούριων καταλυτών που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου τους επενδυτές, έφερε κάποια εύλογη κόπωση και συνεπακόλουθα ελεγχόμενης μορφής διόρθωση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ισχυρά blue chips όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.α. να υποχωρούν άνω του 1%, όμως ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε πλησίον των 920 μονάδων.

Ήταν μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων γενικά, ενώ είναι θετικό ότι σε πτωτική συνεδρίαση καταγράφηκε – ξανά – μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να σηκωθούν σοβαρά κεφάλαια από την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η διόρθωση και η κατοχύρωση κερδών είναι σημάδι υγείας και δείχνει αντανακλαστικά, δεδομένου ότι οι κερδισμένες επενδυτικές θέσεις, μόνο όταν ρευστοποιούνται «κλειδώνουν» το όφελος στον κάτοχό τους, ενώ δημιουργούν νέα διαθέσιμη ρευστότητα για τυχόν επανατοποθέτηση σε άλλους τίτλους, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική της αγοράς.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης αν και στο πρώτο 5ωρο της συνεδρίασης κινήθηκε θετικά, σταδιακά έχασε τα κέρδη του κλείνοντας στις 919,39 μονάδες με πτώση 0,46%, έχοντας χαμηλό ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο στις 917,35 μονάδες και υψηλό στις 928,00 μονάδες γύρω στις 11:45 π.μ.

Μπορεί ο Γ.Δ. να έχασε τις 920 μονάδες όμως αυτό – σ’ αυτή τη φάση – δεν είναι κάτι ανησυχητικό δεδομένου ότι η κρίσιμη και κομβική περιοχή είναι οι 900 – 910 μονάδες, Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει ήδη δέκα συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από το κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων.

Η πλήρης και ασφαλής κατοχύρωση αυτής της περιοχής επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων και να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση.

Ο τζίρος ήταν μειωμένος καθώς διαμορφώθηκε στα 58,60 εκατ. ευρώ με τα 5,77 εκατ. ευρώ, ήτηοι το 10% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΠΑΠ (τα 3,66 εκατ. ευρώ), Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.287,32 μονάδες με πτώση 0,93%, ο τραπεζικός δείκτης – εν μέσω μεικτών προσήμων – έκλεισε στις 849,90 μονάδες με πτώση 0,95%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε ξανά θετικά και στις 1.231,78 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%.

Στο χώρο ων τραπεζών η Πειραιώς κινήθηκε κόντρα στην πτώση των υπολοίπων κερδίζοντας 2,99%, ενώ πτώση 1,95% είχε η Eurobank, η Alpha Bank -1,44% και η Εθνική -1,09%. Στον ευρύτερο Large Cap, πτώση άνω του 2% είχαν οι Coca Cola HB,Β  ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΔΕΗ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Fourlis και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap, κέρδη 6,21% είχε η MIG, η AVAX ενισχύθηκε κατά 4,05%, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Cenergy Holdings, Ικτίνος και Έλτον. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι Κέκροπας (-5,81%), Autohellas, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Quest Συμμετοχών, Profile και Intralot.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε μετοχές όπως Βιοτέρ, Ελγέκα, Μαθιός, Βιοκαρπέτ, Mevaco, Φιερατέξ, Εβροφάρμα, Space Hellas, Medicon και Αγρ. Οίκος Σπύρου. Αντιθέτως υποχώρησαν μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Lavipharm, Προοδευτική, Μινέρβα, Newsphone, Revoil, Αλουμύλ, Ιλυδα, MLS, Briq Properties, Moda Bango, Δομική Κρήτης, Inform Λύκος και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 63 που υποχώρησαν.Β