Κέρδη στο ΧΑ και ράλι στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση Ντράγκι

Κέρδη στο ΧΑ και ράλι στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση Ντράγκι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού λαμβάνει χώρα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στο Χ.Α. το οποίο γύρισε θετικά μετά τη διόρθωση των πρώτων πέντε ωρών της συνεδρίασης, ύστερα από την παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα αδύναμης ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο ίδιος τόνισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην ύφεση. Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μία φορά τα εργαλεία που διαθέτει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.

Οι διαβεβαιώσεις του Μ. Ντράγκι, προκάλεσαν νέο ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα αλλά και θεαματικό γύρισμα στα χρηματιστήρια, με τον DAX της Φρανκφούρτης να κινείται προς τις 12.300 μονάδες με άνοδο 1,65%, παρ' ότι το πρωί βρέθηκε στις 11.987 μονάδες. Κέρδη 1,80% έχει και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,27%.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η εικόνα του Χ.Α. έχει βελτιωθεί με την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 να κινούνται ανοδικά, ενώ αλλαγμένη είναι η εικόνα και στις τράπεζες που στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης δέχτηκαν αυξημένες πιέσεις.

Πλέον ο Γ.Δ. έχει ανέλθει στις 852 μονάδες με άνοδο 0,52%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 68 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Eurobank υποχωρεί σε ποσοστό 1,53% και η Εθνική 0,40%, ενώ θετικά έχει η γυρίζει η Πειραιώς με αμετάβλητη την Alpha Bank.

Στον ευρύτερο FTSE 25 ξεχωρίζει με έμφαση η Jumbo που ενισχύεται σε ποσοστό 5,37% έχοντας φτάσει στα 16,30 ευρώ.

Επίσης, σε θετικό έδαφος και μάλιστα με κέρδη άνω του 2% κινούνται πλέον τίτλοι όπως ΟΠΑΠ και Motor Oil, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και Σαράντης.

Σε πτωτική τροχιά στον FTSE 25 παραμένουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Cenergy Holdings, ΟΛΠ και Aegean Airlines.

Στον Mid Cap ξεχωρίζουν οι Attica Bank και Intralot με κέρδη 11,24% και 10% αντίστοιχα, στο +5,58% η Intracom Holdings, +3,85% η Νηρέας, +3,26% η AS Company, +2,07% η Intrakat, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν οι MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, AVAX και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά το κλίμα είναι μοιρασμένο με 64 μετοχές σε άνοδο και 63 σε πτώση.