Αιχμηρή διόρθωση έως 7% στις τράπεζες, πιέζει το Χ.Α.

Αιχμηρή διόρθωση έως 7% στις τράπεζες, πιέζει το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κλιμακώθηκαν σημαντικά οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά το μεσημέρι, αποδεικνύοντας ότι τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην αγορά είναι καθαρά βραχυχρόνιου κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος και οι όποιες αγοραστικές κινήσεις έχουν απολύτως καιροσκοπική φιλοσοφία.

Πιο αναλυτικά, πλέον στις τράπεζες καταγράφεται πτώση έως και 7%, ενώ κλιμακώθηκε και η πτώση στα υπόλοιπα blue chips με αποτέλεσα ο Γενικός Δείκτης να χάσει το όριο των 770 μονάδων και να διαπραγματεύεται στις 767 μονάδες με απώλειες 1,48%, ενώ έχει χαμηλό ημέρας στις 764,24 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 38 εκατ. ευρώ, καθώς κλιμακώθηκε παράλληλα με την ένταση των ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.

Στις τράπεζες, η Eurobank έχει απώλειες 6,77% ενώ πρωτύτερα έχανε άνω του 7%, η Πειραιώς βρίσκεται στο -5,83%, η Εθνική -5,63%, η Alpha Bank -4,87% και η Attica Bank -1,54%.

Στο χώρο των blue chips απώλειες άνω του 2% έχουν πλέον μετοχές όπως ΟΤΕ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties, Lamda Development και Σαράντης.

Στήριξη πάντως παρέχει η Coca Cola HBC που με το +1,97% πάει κόντρα – τέμπο ξανά στη γενική εικόνα της αγοράς, λειτουργώντας ως… μπαλαντέρ εξισορρόπησης και «ελέγχου», ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται οι Fourlis, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap που προέρχεται από το χθεσινό ράλι άνω του 4%, οι περισσότερες μετοχές διορθώνουn, ενώ σε θετικό πρόσημο κρατούνται μόνο οι J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Intralot και ΚΛΜ.

Στον αντίποδα, αυξημένες πιέσεις άνω του 3% δέχονται οι MIG και Νηρέας, η Ικτίνος υποχωρεί κατά 2,90%, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Κατασκευές, Πλαίσιο, ΕΥΑΘ και MLS.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της αγοράς, μόλις 26 μετοχές ενισχύονται έναντι 71 που καταγράφουν πτώση.