Με ήπια διόρθωση - αποφόρτιση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με ήπια διόρθωση - αποφόρτιση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, μερικής διόρθωσης - αποφόρτιησης και ήπιας διαχείριησης ήταν αυτή της Παρασκευής στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το διήμερο ράλι που ξεπέρασε το 3%.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες – ή κάποιοι από αυτούς- παραμένουν πλησίον των υψηλών τριμήνου, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητά τους, τόσο στις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πιο αναλυτικά ο DAX της Φρανκφούρτης που προέρχονταν από διήμερο ανόδου σχεδόν 3,5% έκλεισε στις 11.294 μονάδες με απώλειες 0,24%, ενώ ο CAC 40 που κέρδισε 2,50% το περασμένο 2ήμερο έκλεισε στις 4.930 μονάδες με πτώση 0,32%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο που προέρχονταν από κέρδη περίπου 1,70% το 2ήμερο έκλεισε στις 6.375 μονάδες με απώλειες 0,28%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 10.311 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,21%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο έκλεισε στις 22.575 μονάδες οριακά χαμηλότερα κατά 0,07%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 που την Πέμπτη έκλεισε σε υψηλό τριών μηνών έχοντας διήμερο ανόδου περίπου 2,20%, έκλεισε στις 384 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%.

Είναι σαφές ότι στο διεθνές σύστημα υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα που αναζητά επενδυτικές διεξόδους, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι παίρνουν τα ρίσκα, με την πορεία των αγορών προς το παρόν να τους δικαιώνει.

Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα όπως αυτή υπαγορεύεται από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μερισμάτων αλλά και εξαιρετικά σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, που μαρτυρούν ότι το διεθνές οικονομικό σύστημα σε λίαν δημιουργική φάση. Παράλληλα, επίκεινται και οι κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, ΕΚΤ και κυρίως Fed το Δεκέμβριο, που κρατάει σε εγρήγορση όλο το επενδυτικό και οικονομικό σύστημα.

Πάντως, αυτό το διήμερο, δηλαδή χθες και σήμερα, δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικό, δεδομένου ότι την Πέμπτη είχαμε αργία στη Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή οι αμερικανικές αγορές θα έχουν ημιαργία. Ο λόγος της ημιαργίας είναι η γνωστή στους Αμερικάνους ως «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday), μιας γιορτής των καταναλωτών και του εμπορίου με τεράστιες εκπτώσεις.

Εύλογα, ήταν μειωμένες οι συναλλαγές σ'' όλη την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που πλέον αποτελεί ένα «πλέγμα» συγκοινωνούντων δοχείων, που επικοινωνεί με τρομερή ταχύτητα μέσω της τεχνολογίας.

Σήμερα επίσης είχαμε και τη μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας των ερευνών που διενεργούνται σε δύο χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας και την πτώση των επιχειρηματικών κερδών τον Οκτώβριο.

Ο Shanghai Composite βρέθηκε να υποχωρεί έως και 6,1%, κλείνοντας με πτώση 5,49%, τη χειρότερη των τελευταίων τριών μηνών.